Hemmasittande elever och problematisk skolfrånvaro

”Hemmasittare”, elever med lång skolfrånvaro, med problematisk skolfrånvaro. ett dumt ord som skuldbelägger eleven. Vi talar hellre om ”hemmasittande” egentligen. En situation som uppstått pga många orsaker. Vi vill göra skillnad för kommuner, huvudmän och skolor som har elever med problematisk skolfrånvaro. Få fler att förstå. Få fler att arbeta bättre med det här. Få fler att förstå hur vi ska bemöta deras unika funktionsuppsättningar. Få fler att tala med varandra…

Många barn och ungdomar i Sverige går inte i skolan regelbundet – trots skolplikt och rätt till utbildning. Ingen vet exakt hur många de är, men de är många och antalet verkar öka.Vår nyligen genomförda undersökning indikerar att det kan vara 70 000 elever som har en frånvaro på över 10% och av dessa har 18 000 en frånvaro över 20%.

Utbildningar om strukturerat frånvaroarbete

Kursen ger en unik möjlighet för dig som arbetar professionellt med elever med långvarig frånvaro och hemmasittare till exempel inom förvaltning, skola, socialtjänst, vården… att få till ett mer effektivt arbete med elever med omfattande frånvaro eller hemmasittande elever.

Våren 2019 genomför vi kursdagar i Stockholm. Läs mer om våra utbildningar.

Temadag om problematisk frånvaro

I fem år har vi genomfört temadagen om problematisk skolfrånvaro, Hemmasittardagen. Tillsammans med Matthias Rowe, kurator på ungdomsmottagning och skola, och Pernilla Sturve förälder, genomförde vi första Hemmasittardagen i maj 2014. Den, liksom uppföljarna 2015, 2016,2017 och 2018, blev succé med många deltagare från många olika professioner och föräldrar, som alla ville lära sig mer om elever med problematisk skolfrånvaro och hur vi kan bemöta bättre dem. Läs mer om Hemmasittardagen 2018.

Temadagen kommer igen, men i annan form. 2019 vilar den, däremot kommer vi att genomföra en konferens för skolpolitiker, huvudmän och skolledare om vinsterna med att få kontroll över frånvaron. Dagen genomförs i samarbete med Malin Gren Landell, regeringens tidigare utredare av skolfrånvaro.

Stöd i att utveckla ert frånvaroarbete

Vi ger ledningsstöd till kommun, huvudman, skolledning för att effektivisera arbetet med frånvaron. Strukturerat arbetssätt för att tidigare och tydligare identifiera, analysera och kartlägga frånvaron i era skolor. Vi hjälper er att tydliggöra ansvar, roller och arbetsuppgifter på nämnd/styrelse-nivå, förvaltning/lednings- nivå och på skolledningsnivå. Vi utvecklar också er uppföljning så den blir systematisk, visar på vad som fungerar och inte, samt en del i kontinuerliga kvalitetsarbetet. Mer om våra tjänster.

8 kommentarer till Hemmasittande elever och problematisk skolfrånvaro

 1. IA skriver:

  Ok, förstår. Önskar er lycka till med dagen 🙂

 2. IA skriver:

  Skulle vara jättebra om ni kunde lägga ut webinspelning av denna dag. Vi är många som kämpar för våra barn och ungdomar som inte går i skolan för att de inte mäktar miljön, kraven och den sociala samvaron. Jag upplever att jag som förälder får söka kunskap och samordna om vi ska få hjälp av skola, soc, barn- och ungdomspsykiatrin, NEP och HAB…

  • Hej, vi kommer inte att spela in dagen. Vi har mycket små resurser både i tid och pengar. Vi hoppas utveckla dagen eftersom och kanske har vi 2015 möjlighet att filma eller streama dagen eller både och. När andra saker går lite lättare.

   Det har varit en stor resa för oss, mig och Matthias, att för första gången ordna en konferens för över 200 personer med allt från samordna föreläsare, planera, få in pengarna, ordna rätt kost till rätt person osv. Dessutom har vi över 300 som hade velat komma…

 3. Ping: Hemmasittardagen 2014 i Stockholm | SamTidigt -...

 4. Kicki skriver:

  Jag som trillat hit via en länk på fb undrar vilken stad detta är i? Stockholm?

 5. Carin Kirsch Lorente skriver:

  Underbart initiativ!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.