Om prestationsprinsen

PrestationsprinsenPrestationsprinsen handlar om våra barn och unga. Om den makt vi vuxna har. Som barnen i god tro ger oss. Och som vi kräver. Men vi har inte alla svar. Vi prioriterar inte alltid rätt. Vi är ofta okunniga och för snabba att döma.

Prestationsprinsen är ett barn eller en ungdom som vill väl, vill lyckas i skolan och livet. Men som för ofta blir sviken av oss vuxna; oförstående lärare, stressade föräldrar, trötta tjänstemän, desillusionerad vårdpersonal och socialarbetare. Ja, då är det inte alltid så lätt att vara prestationsprins.

Och vi vuxna är förvånansvärt dåliga på att se detta. Trots att flickorna säger att de mår dåligt och killarna bokstavligen skriker högt och slåss vilt för sina behov…

Prestationsprinsen hoppas bidra med lite vuxen ödmjukhet och reflektioner kring våra älskade ungars behov och beteenden.

Mer om föreningen Prestationsprinsen & vänner och om Aggie som skriver bloggen.

37 kommentarer till Om prestationsprinsen

 1. Sofia skriver:

  Låter som en riktigt bra och välbehövlig blogg som jag tänker följa!

 2. Hej!

  Kommenterade ett gammalt inlägg precis, men vill kommentera bloggen allmänt också 🙂 Jag är snart färdig förskollärare, och har ett stort intresse för specialpedagogik. Så – den här bloggen ska jag definitivt följa, jag tror den kan ge mig mycket i mitt arbete 🙂

  Jag har dock en undran kring när du skriver om prestationsprinsen och Drottningen. Är detta skriver ur ditt eget (eller någon annans) personliga perspektiv och vardag, eller är det allmänt? Om det är det sistnämnda så skulle jag nämligen vilja ta på mig genusglasögonen och fråga… Innefattas flickor också i detta – är de också prestationsprinsar, eller benämner du dem som prestationsprinsessor? Och skiljer du i så fall på deras behov av stöd och förståelse av oss vuxna? Och vad jag har läst är det oftast Drottningen som är närvarande – Kungen har jag inte sett till i det jag har läst. Och nu formulerade jag mig väldigt heteronormativt (men utgick från det jag läst där du själv skriver om ”mamma och pappa”) – det finns så klart fler familjekonstellationer (och Drottningen kanske är ensamstående?).

  Nu har jag inte läst bloggen så ingående än (mer än några inlägg) – så, det kan vara så att jag har missuppfattat, men om det är utifrån eget (eller om du berättar någon annans historia) perspektiv som Drottning, och att du har en prestationsprins därhemma, så kan du ignorera frågorna här ovan 😉

  • Oj, förlåt DoctorDonna, jag har missat att svara dig. Bloggen handlar inte om mig. Genom att skriva om Drottningen och Prestationsprinsen tycker jag att det blir tydligare. Det är en sorts storytelling som bygger på mina erfarenheter (jobbar ju med detta och mamma till tre barn), vad föräldrar och skolpersonal delar med sig av till mig, vad jag ser, läser och hör i ”samhället”. De flesta är påhittade historier som är typiska, men kanske sammansatta av flera verkliga situationer.

   Prestationsprinsen kan vara en pojke eller flicka och hen varierar i ålder. Drottningen symboliserar en förälder, som i de här ”sagorna” är en mamma.

   Jag valde Prestationsprinsen för att jag tycker att det är så konstigt att det ordet knappt finns i vårt språk. Speciellt inom skolan. Vi talar gärna om Prestationsprinsessor och att pojkar har en ”antipluggkultur” eller är högljudda och tar plats. Jag är ju övertygad om detta bara är olika sätt att hantera en icke-fungerande skolgång. Orsaken är den samma, men symtomen blir olika. Så vi kanske måste se både flickorna och pojkarna på detta sätt. Utgå från individerna, elevernas behov inte kön eller hur de beter sig. Som du märkt är det det jag fokuserar på, att komma bakom beteendet, så ofta kallat problembeteendet!

 3. Carolina Sjöberg skriver:

  Åh, vad skönt det var att hitta din sida! Nedslagen i skorna efter utvecklingssamtalet för vår 8-åriga son idag. Det är inte lätt att börja ettan. Vi tror att vi fått en prestationsprins! Vad härligt 🙂 Tack för att du gav lite perspektiv på tillvaron och hopp!

  • Men jag har ju missat att svara här på ett tag. Slarvigt. Ja, livet är hårt och det finns mååånga prestationsprinsar där ute, som kämpar så hårt bland oss vuxna som förstår så lite och respekterar så lite avvikelse från det VI anser normalt. Glad att du fann lite perspektiv och hopp genom bloggen! Tack för uppmuntran.

 4. Hej, och ETT STORT TACK för det du skriver. Jag har aldrig träffat på någon som skriver om det jag lever med, sitter och torkar tårarna då jag läser. Min Prins, som jag känner igen i vad du skriver, mår redan bättre och han har fått mycket hjälp, men han är ett speciellt barn i alla fal l och jag hoppas på att framtiden skall vara ljusare. Tänk att det finns så mycket barn som lider pga att de inte platsar in i ”systemet”! Antar att du finns i Sverige, vet du om någon som arbetar m dylika problem i Finland?
  Skickar en styrkekram till alla föräldrar, kämpa för era barn, det lönar sig! Själv har jag alltid berättat om hur vi har det, på föräldramöten, enskilda samtal osv. Jag har bara upplevt det så att detta är en sjukdom som alla andra och att andra förstår bättre om man är öppen.
  I fall det finns någon som vill ha kontakt med mig, så finns jag på Facebook.
  Tack ännu en gång för denhär bloggen!
  Kristina

  • Men jag har ju missat att svara dig Kristina! Usch. Tack snälla du för dina fina ord och jag är förstås lika delar bedövad och glad över det du skriver. Glad att du känner igen dig för det bevisar ju det jag vill säga, att det finns sååå mååånga prestationsprinsar där ute som behöver förståelse och respekt! Bedrövad över att det är så…

 5. Mamma skriver:

  Sedan en tid följer jag din fantastiska blogg. För några dagar sedan fick jag verkligen en aha-upplevelse då jag läste ett av dina inlägg. Först nu förstår jag vad som verkligen menas med att ett funktionshindrat barn kan ge så mycket glädje. Tidigare har jag tyckt att detta har låtit lite krystat -jag menar, vem kan känna sig glad och tacksam över ett funktionshindrat barn, när andra runt omkring är friska? Ditt inlägg fick mig dock att inse att den vardagsglädje jag kan känna då något funkar, då min prestationsprins kommer i väg till skolan eller glädjestrålande ringer och berättar att han har varit HELA dagen i skolan – ja, den glädjen hade jag inte fått uppleva annars. Och det är en glädje så god som en annan, en glädje som värmer och som gör att man ser nyanserna i livet. Tack!

  • Tack Mamma, din kommentar berörde. Den gladde mig… hoppas du finner många tillfällen att glädjas!

  • Christoffer S skriver:

   Hej Mamma! Hoppas att din son är ”bara lite” funktionshindrad, eftersom att hindren ligger i miljö och de bristande anpassningar man utsätts för. Att skolan han går i har gjort vad de kan för att han ska trivas och fungera. Jag gillar verkligen den här bloggens ordval med funktionsuppsättningar (bättre än Socialstyrelsens funktionsnedsättning). Själv brukar jag prata om funktionsförutsättningar eftersom vi alla har olika förutsättningar. Men allt detta är ju bara ord. Du gör alldeles rätt i att lyssna på det positiva, han var glad som gick hela dagen i skolan!!! Det är inte lätt i stunden att fokusera på det positiva när alla små misslyckanden får så mycket uppmärksamhet.

 6. J K skriver:

  Tack för bloggen! Brukar passa på att läsa den på nätterna medan jag väntar på att mina prestationsprinsar ska slockna av utmattning från ångesten kring skolan. Hittar korn av kraft att klara av nästa dag. Båda ska utredas för svårigheter inom autismspektrat, men kötiden innebär att de bryts ned. Skolan har bestämt sig för att problemet är en galen mamma som inte kan släppa sina barn, och prinsarna får därför inte rätt stöd, med två hemmasittare som följd. Själv är jag mitt i sorgeprocessen över att mina prestationsprinsar har funktionshinder, samtidigt som jag jublar över att jag nu bättre förstår deras verklighet och kan välja att dela den.
  Fortsätt blogga för våra älskade prinsars skull!

  • Tack snälla JK för din kommentar och uppmuntran. Du anar inte vad det betyder för mig att kunna vara en del i att du finner kraft, som jag vet att du egentligen inte har… Men kämpa på och jag lovar att fortsätta skriva. Det är kommentarer som denna som bekräftar att jag gör skillnad, att bloggen gör skillnad. Att vi tar små steg mot att förändra världen.

 7. Lotta skriver:

  Tack för snabbt svar o omtanke!
  Hälsning Lotta

 8. Lotta skriver:

  Hej!

  Har precis fått besked kl 20 av sonens rektor på skolan att han är avstängd fr.o.m. i morgon.
  Jag är helt förtvivlad o gick in o Googlade ”avstängning ” o kom in på denna fantastiska sida .
  Dock är jag helt oteknisk o förstår inte hur man ”ser” er el går med .
  Följer er gärna!

  • Oj. Tack för din kommentar. Hoppas du hittade någon vägledning eller stärkande läsning!!

   Nere till höger kan du anmäla dig för att få inläggen till din mail. Har du facebook kan du gilla Prestationsprinsen o får nya inlägg i ditt facebookflöde.

   Lycka till med sonen. Stå på er!

 9. Hanna skriver:

  Hej! Du skriver rätt in i hjärtat. Mitt i prick. Precis som signaturerna Mamma och Pappa gråter jag av trötthet, utmattning och igenkänning. Den här bloggen kommer jag att följa för att få styrka och hitta kraft.

  • Välkommen Hanna. Så glad att du förutom igenkänning, hittar lite kraft och påfyllning av styrka här.

   Vill ju så gärna få alla att förstå att de inte är ensamma, kanske ännu mer skola och samhälle att ni är många!

   Men mest av allt, kanske kunna ge lite ork eller ett annorlunda tips till er som kämpar.

 10. Mamma skriver:

  Jag säger också bara – tack!!! Liksom ”Pappa” skriver nedan så gråter jag när jag läser. Gråter av trötthet och utmattning, gråter av igenkänning och för att det finns andra i samma situation som vi. Min prestationsprins har helt slutat gå till skolan, får vi dit honom stannar han kanske i en halvtimme. Han är under utredning, men själva utredningen löser ju inget – den är en viktig pusselbit på vägen för att få rätt hjälp.

  • Ja du Mamma, det där låter tungt. Min enda tröst till dig är att för de flesta reder det upp sig på någon nivå. En vardag som inte blev som du trodde, inte som andras, men som fungerar för er och er son. Och det kommer att ta tid… Jag är glad att du hittar igenkänning och förhoppningsvis tröst i att inte vara ensam, men jag hoppas även lite styrka i att kämpa vidare genom goda exempel och kanske hittar ni ett tips ni inte testat, eller inte testat på länge. Kämpa, men ingen är supermänniska, vare sig föräldrar eller barn. Vila, bryt ihop, kämpa…

 11. Frida skriver:

  Tack Prestationsprinsen för tips på en bra skolstart. Som lärare kommer jag att följa din blogg för att kunna möta Prestationsprinsen på bästa sätt.
  Tack och hoppas ni får en fin höst.

 12. Hej! Blev så enormt tacksam när jag hittade Prestationsprinsen. Allt blev så självklart och jag kände mig inte längre så ensam. Det är skrivet på ett sådant insiktsfullt sätt och med en massa kärlek. När man läser så känns det som om det är ens eget liv det handlar om. Prestationsprinsen ger mig något jag så desperat behöver och det är hopp . Tack så mycket och sluta aldrig skriva ❤

  • Oj! tack Victoria. Jag blir också så tacksam, tacksam över att du berättar och förstås över dina fina ord! Jag vill ge en röst till alla små och stora som kämpar med, och njuter av, mer eller mindre synliga, mer eller mindre uttalade unika funktionsuppsättningar!Du ger mig hopp om att jag når fram. tack.

 13. Pappa skriver:

  Tack för denna hemsida, jag gråter när jag läser.
  Som förälder får man höra mycket om man inte ”lyckas” få sina barn till skolan ”Varför får inte ni era barn till skolan när alla andra får det”, ”Det är väl bara att lyfta med er ungen och gå” joda käcka råd och fördömande blickar från självutnämda experter får man många, dessa råd och bemötanden drar energi ur en som man skulle haft för att hjälpa sina barn istället. För skolans del så så är det ofta inget problem, de här barnen stör ju inte verksamheten eftersom de är hemma, så länge skolan gör en anmälan till socialtjänsten med jämna mellanrum så fullföljer de sina plikter.

 14. Karin B skriver:

  Tack för den här sidan! Precis vad jag letade efter. Söker information om bemötandet från skolan mot barn med ADHD/asperger. Inte alldeles lätt att veta vad som gäller, särskilt som skolpersonalen oftast är helt ovetande. Jag är tjatig och ”jobbig” – allt för att mitt barn ska få samma rättigheter som de andra barnen i skolan och bedömas efter vad han verkligen kan och inte vad som syns utåt. Någon med ett brutet ben kan inte springa som de andra, och det accepteras fullt ut, någon med asperger kan ha väldiga svårigheter med att delta i gruppdiskussioner och arbeta i grupp – något som däremot inte alls accepteras. År efter år samma sak: du måste vara mer aktiv på lektionerna.
  Man blir så trött. Har själv samma ”problem” och vet hur det var i skolan. På den tiden förstod man inte ens att en flicka kunde drabbas av detta. Istället kallades man rätt och slätt problembarn och fick oförtjänt dåliga betyg.
  Så tack för din blogg. Kan säkert hitta en hel del matnyttigt här!

  • Tack Karin, härligt och höra att du gillar bloggen. Försöker fylla den med ”matnyttiga” inlägg som kan hjälpa rent praktiskt, allt från tips till lagparagrafer, med debattinlägg och inte minst små berättelser för att ge igenkänning till en del av läsarna och förhoppningsvis en aha-upplevelse åt andra! Så då blir jag glad att den fyller sin funktion!

   Bloggen har snart funnits i två år. Hör gärna av dig om du inte hittar det du söker, kanske finns det där någonstans, eller så är det en bra grej som fler undrar över och kan bli ett nytt inlägg.

 15. Lagerstedt skriver:

  Hej!

  Såg denna film på SVT. Kanske är något att skriva om ?http://svt.se/2.176021/1.2689188/hemmasittaren

  Din blogg behövs verkligen så sluta aldrig att skriva:-)

  Kram Carina

  • Tack för tipset och kramen Carina! Har nu tittat på den och kommenterat. Stackars killen som det handlar om, Det verkar inte vara någon vuxen som tagit tag i hans problem. Och ansvaret eller skulden för hemmasittandet ligger ju aldrig på barnet eller ungdomen!

 16. Agneta skriver:

  Finns inte prestationsprinsen hemma hos er? Jag fick den uppfattningen från början att han är er prins men nu blir jag osäker. Iaf helt hemskt hur samhället behandlar individerna. Suck!!

  • Tack för din kommentar Agneta? Jag vill att bloggen ska vara personlig, men inte privat. Därför skriver jag inte om ett visst barn eller en viss familj. Men om en familj. Vars förutsättningar varierar i olika berättelser, sagor eller fabler eller vad det nu är jag skriver. Vem Prestationsprinsens förebild är kanske varierar. Det kanske är självupplevt, det kanske är mitt barn, det kanske är berättat för mig, det kanske är genom mitt jobb, det kanske ibland bara är en typisk situation… Vem vet!

   Men av döma av kommentarerna känner tydligen en del igen sig. Så han finns bevisligen. Det är ju synd… Men det är därför bloggen är så viktig, vi måste få många att förstå att det är så här för många barn och unga i dag, i Sverige. Men också sprida kunskap och vara konstruktiva vilket jag också försöker bidra med.

 17. Elisabeth Bengtsson skriver:

  Intressant och läsvärt!

 18. Tina skriver:

  Hej, jag följer din blogg och känner mig stärkt över att vi är fler som trampar samma stig här i livet. Sällskap gör det lättare att hålla sig på vägen och inte trilla ner i diket, metaforiskt sett. Tack för att du delar med dig av dina tankar och styrka! /Tina

 19. metabolism skriver:

  En mycket intressant och läsvärd blogg! Jag lägger upp en länk till dig, och kommer att läsa vidare hos dig för att lära! /Janis

  • Tack Janis! Det är kul att få uppmuntran. Jag läser ju själv er blogg då och då och hittar mycket intressant. Det är ju genom att ta till sig andras tankar vi lär oss nytt, kan utveckla våra egna tankar och få stöd eller mothugg till våra egna käpphästar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.