Fyra tips till föräldrar inför skolstarten: Lyft positiva saker med att börja skolan!

Snart börjar skolan. Slut på sommarlovet. Många barn, ungdomar, ja, även vuxna oroar sig eller tycker  rent ut sagt att det ska bli jobbigt. Andra längtar…

Det gäller att försöka se det positiva och bästa i saker och skeenden, som skolstarten, utan att bli klämkäck (se vårt tidigare inlägg om vad skolan kan göra inför skolstart). Om vi hjälper våra barn och ungdomar att se positiva saker med att börja skolan kan det underlätta. De kommer att se de situationerna  och ta dem som positiva bekräftelser.

Det här gäller ju särskilt om man har en Prestationsprins. Kanske lite lite orolig, nervös och pirrig. Eller en lite upp i hejsan med alldeles för mycket glädje och energi för att sitta still. Eller alldeles för kreativ för att bara acceptera skolan och undervisningen som den är. Eller en Prestationsprins med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller släng av, eller som tycker om att veta saker i förväg. Eller bara en helt normal unge som ska byta skola eller möta något annat nytt och annorlunda som den går och funderar på… Struktur och förutsägbarhet behövs, men också positiva tankar, så att ditt barn eller ungdom kan leta efter det bra med att börja skolan istället för det som bekräftar det negativa.

1 Tänk tillsammans vad som är bra med skolstart

Sätt er och tänk tillsammans vad som ska bli kul med upprop, skolstart och att börja skolan. Du kan ju smygbörja genom att ta upp frågan vid middagsbordet, då ni plockar hallon eller är på väg i bilen. Har ni problem med ätandet och måltider ändå, så ska du förstås inte ta det då. Bilen är bra för då har man inte ögonkontakt, frågorna och diskussionen blir inte så konfronterande.

2 Rita, fota,skriv eller filma

Om möjligt är det bra om vi gör detta tillsammans med vårt barn och dokumentera det ni kommit fram till ska bli skoj. En knasig video? Så kanske man kan en del av kvällsrutinen för att komma i säng i tid kanske vara att titta på det? För äldre barn och ungdomar kanske det räcker att skriva eller rita upp dem så att de ser dem t.ex. på whiteboard eller stor lapp på anslagstavla. Det ska gå att se på avstånd. Andra sätt kan vara en lista, lappar i en skål, rita ett papper med stora plustecken där ni skriver i det ”braiga” eller rita det som är bra på ett papper… Få ord!

3 Idéer om vad kan vara bra saker

Här är några idéer som kanske kan hjälpa er att hitta era positiva saker: Att nya skolan ligger närmare, att den nya grannflickan som man lekt med i sommar ska börja i samma klass, att favvoläraren i samhällskunskap är tillbaka från föräldraledigheten, att de nya springskorna är sköna och funkar bra på utegympan, att man har fått en ny och praktiskt skolväska eller kanske en urläcker skolväska, att man nu får cykla till skolan, att eftersom man börjar högstadiet får man gå till parken på rasterna, att de nya blå byxorna är superbra att klättra med, att i år börjar man med spanska, hemkunskap, träslöjd eller kanske fysik…, att få träffa alla polarna igen, att man tränat på multiplikationstabellerna och det ska bli kul att få använda dem, att man tagit moppekörkort eller bilkörkort och kan köra till skolan, att få träffa alla de bra lärarna igen, att den jobbiga biologiläraren slutat eller att man inte har biologi i år, att man nu får äta lite senare så man inte är så hungrig på eftermiddagen…

4 Fira terminsstarten!

En god vän och kollega, Malin Valsö på Elevhälsokonsulterna, sa så klokt: Man borde fira skolstart på samma sätt som skolavslutning. Vilken fantastisk idé! Många har rutiner när sommarlovet börjar, glass, tårta, släktmiddag, minigolf, ja, vad vet vi. Nu är det dags för firande av att skolan börjar!

Stärker lust och vilja att börja skolan igen

Ja, du vet bäst vad som stärker och glädjer ditt barn med att börja skolan igen. Hjälp henne eller honom att hitta stänk av det. Eller en hel hög av det. Ta fram er lista eller video eller vad det nu blev av ovan. Läs och titta tillsammans. Postiva tankar föder positiva känslor. Och de behövs då vardagen ska dra igång!

För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i barn, Familjeliv, Föräldraskap, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, Pirr, Särskilda behov, skola, Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fyra tips till föräldrar inför skolstarten: Lyft positiva saker med att börja skolan!

  1. supermamsen skriver:

    Bra tankar men i vissa fall kan det vara väldigt svårt att hitta något positivt. T ex om man har ett barn som är mobbat, ett barn som har så många misslyckanden i skolan att det inte går att hitta ett fint minne, ett barn som får ångest bara man säger ”skolstart”.
    Jag säger inte att det är fel att göra som du skriver men i vissa fall är det tyvärr nästan omöjligt.

    • Jajamen, så är det. Ibland är det inte bara svårt och omöjligt utan direkt olämpligt.Är det skolan och skolsituationen som är en orsak till ångesten, oron, det rationella beslutet att inte vilja gå eller se fram emot skolstart. Då ska vi inte klämkäckt peppa barn och unga till en skola som bryter ner.
      Men som du själv är inne på. Alla är olika, olika är bra för olika ungar. Och det finns massor med oroliga, ängsliga, blyga barn och unga som det här är jättebra för! Vi tror att ni föräldrar kan avgöra när våra tips funkar. Tack för din kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.