Yrkeshögskoleutbildning för extraresurser i skolan – kan det va nått?

Lärarbristen är stor. Vi har legitimerade och olegitimerade lärare i våra skolor. Och vi har olika extraresurser, ofta outbildade. De har många olika namn elev-, lärar- och andra assistenter, studiehandledare på modersmål, resurspedagoger med mera. Det kanske är så att vi behöver fler roller i skolan, utbildade, även om de inte har läst till just lärare? Eller ett nödvändigt ont när lärarna inte räcker till?

Vi har tagit fram en ett-årig yrkeshögskole-utbildning (på distans) för extraresurser i skolan tillsammans med Komvux Värmdö. Den ska fungera för olika roller och ger grundläggande kunskap om viktiga områden för deras arbete, fokus på integration och särskilt stöd, men innehåller följande områden

• Juridik och styrdokument, skolan, asylprocessen och integration
• Neuropsykiatriska (NPF) och andra funktionsnedsättningar, tal och språksvårigheter
• Psykisk ohälsa och återhämtning
• Didaktik, pedagogik, hjärnans utveckling och utvecklingspsykologi
• Digitala verktyg och medier i skolan
• Lärande i arbete (LIA) dvs. praktik
• Examensarbete

Vi har fått stort och positivt gensvar runt om i landet från dem som tagit del av utbildningens utformning och kursplan. Några röster:

Den här utbildningen behövs. Med den lärarbrist som är idag måste vi ofta anställa outbildade i roller som assistenter och studiehandledare. Den här utbildningen är kort men relevant, ger en viktig grund som gör stor skillnad tror vi.

Den här utbildningen uppfyller många av de viktiga behov vi har inom kommunen och på våra skolor. Vi uppskattar att den riktar sig mot både elevassistent och studiehandledare/modersmålslärare, det är mycket de båda grupperna måste veta inom både språkutveckling och specialpedagogik. Många elever har behov inom båda områden.

Med en bra relevant utbildning ökar möjligheterna för oss att ge tillsvidare anställning. personen kan ta flera olika uppgifter efter denna utbildning. det skapar en kontinuitet som är bra för alla, inte minst eleverna.

Mycket bra med delarna om hur svenska skolan fungerar och svensk värdegrund.

En utbildning av det här slaget skulle dels skapa möjligheter att anställa kvalificerade elevassistenter med en helt annan grundkunskap än vad som är möjligt idag. Jag tror också att man som rektor skulle våga anställa elevassistenter tillsvidare i en helt annan utsträckning. Det skulle öka förutsättningarna för trygghet och kontinuitet såväl för verksamheten och den enskilde eleven.

Vi vill gärna komma i kontakt med fler som i yrkesroller skulle kunna bidra genom att tycka till om innehåll och bolla lite eller mycket med oss om det. Gärna vara nyfikna på att ta praktikanter eller kanske anställa om vi får utbildningen beviljad.

Är det du? Hör gärna av er genom att kommentera eller skicka ett mejl till info @ prestationsprinsen.se! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull. Tack!

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Lärare, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.