Den psykiska ohälsan hos unga – föräldrars roll, en tankeställare

sommarben IMG_2293Den psykiska ohälsan är stor bland unga, och äldre! Och det hänger med största sannolikhet ihop.

Mycket har förändrats de senaste decennierna och de är förmodligen i dem som vi kan finna orsakerna. Det går antagligen inte att isolera någon eller några orsaker. Det handlar om riskfaktorer som dels har olika grad av påverkan och dels är vi som människor helt unika och därför drabbar oss dessa ”orsaker” med olika kraft.

Det skulle kunna vara allt från hur små barns vardag och levnadsvillkor förändrats, till vad vi äter. Det kan vara allt från ämnen vi får i oss och lever bland, till hur förskola och skola ät utformad. Arbetsvillkor och jämställdhet. Mängden information som väller över oss. Det personliga varumärket som ska byggas och upprätthållas från tidiga år. Att andra runt omkring oss mår dåligt, stressade lärare och föräldrar skapar förmodligen stressade barn och elever… Vi famlar.

Har vi tid med våra barn? Den frågan har vi ställt många gånger här på Prestationsprinsen och vi har kommit fram till nej. Eller egentligen, de flesta av oss tar oss helt enkelt inte tid. Våra prioriteringar och samhällets normer, förutsättningar och lagar utgår inte från barns behov av sina föräldrar. Vi läste en artikel på detta tema, Ett barn behöver sin mor, i tidningen Kvartal, den rör nyttigt om i tankarna, författare Helena Granström.

 

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i barn, Familjeliv, Föräldraskap, Politik, psykisk ohälsa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.