Kvinnors (och mäns) karriärmöjligheter är ointressanta, ur barnperspektiv.

Per Kågeson vann min beundran redan 2004 då han kom ut med boken Tid för barn. Boken tar  tvärvetenskapligt upp olika inriktningar i familjepolitiken och analyserar samhällsekonomiska effekterna av olika sätt att stödja barn i ”koltåldern” (ett till tre år). Jag tyckte det kom fram väldigt mycket klokt för barnets bästa, inte samhällets, inte jämställdheten, inte för vuxnas karriärer… utan för våra älskade ungars skull!

Den boken var en lättnad för alla oss som tycker att barnens rätt och synvinkel allt för ofta glöms bort i debatten. Som i december då SOU 2016:101 Jämställt föräldraskap och
goda uppväxtvillkor för barn kom. Det var inte mycket i de 700 sidorna om del två i rubriken, alltså om goda uppväxtvillkor för barn, tycker vi. Vi har inte skrivit något inlägg om det betänkandet, än.

Det obefintliga barnperspektivet i debatten
Häromdagen skrev Ledarna genom Annika Elias en debattartikel Dela föräldraförsäkringen lika, i Dagens Samhälle.  Där uttalade hon sin besvikelse över att  utredningen inte föreslår delad föräldraledighet lika mellan föräldrar utan rätt att överlåta några dagar. Och hur detta är en katastrof för kvinnors möjligheter att göra karriär och bli chefer. Då började de pyra lite här på Prestationsprinsen. Inte för att vi inte tror på jämställdhet, kvinnor som chefer eller vill kvinnor (och män!) väl, utan för att vi är så utomordentligt less på att barnperspektivet är så obefintligt i den politiska debatten!

Någon måste höja rösten
Efter Annika Elias artikel började vi skriva på ett inlägg med grund i betänkandet och försöka lyfta det barnperspektiv som saknades i det och debatten, speciellt Ledarnas debattartikel. Men se då klev Per Kågesson fram och röt till för barnen! I sin replik Elitens karriärer bör inte styra föräldraförsäkringen lyfter han att Annika Elias har missat i direktiven till utredningen anger regeringen att de ska beakta principen om barnets bästa, alltså Barnkonventionens portalparagraf. Och att den utformning av föräldrapenningen som Ledarna förespråkar med största trolighet skulle leda till att antingen barn får börja förskolan tidigare än i dag eller att kvinnor är hemma utan föräldrapenning, med allt vad det innebär. Han påpekar också att de flesta gör inte karriär och blir chefer, så det vore dumt att utforma lösningar för ”eliten” på bekostnad av de flesta föräldrar.

(Notera att Dagens samhälle klassificerar inlägget under ”löner”)

Föräldraförsäkringen och föräldrledigheten, inte i första hand för oss vuxna, utan för våra älskade ungars skull, och genom det, allas skull!

//Aggie Öhman

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Familjeliv, Föräldraskap, Politik, Samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.