Tips i december: skapa begriplighet och förutsägbarhet!

Mörkt och tungt? Ja, det är det!

Nu är det bra om vi kan hjälpa våra ungar att klara sista rycket av terminen. Vi vuxna springer fort och det är en stor riskfaktor för prestationsprinsar. Vi måste stanna upp och andas djupt så vi inte smittar dem med vår stress. Hålla oss lugna när vi är med dem. Sen kan vi stressa vidare…

I helgen, rekommenderar vi att ni sätter er ner med ert barn och skapar struktur, förutsägbarhet och begriplighet om allt som ska hända fram till lovet. Kanske även över jul och nyår.

Då kan vi tänka efter var, hur, när och med vilka… så att det blir en givande stund. Kanske inte vid matbordet då, utan efter maten, på väg till något, i bilen eller när ditt barn är som mest mottaglig.

Hur gör ni? Hur dokumenterar ni? Ni kanske

  • har en whiteboard vid köksbordet, i ert barns rum, bredvid handfatet, på toaletten?
  • ritar på ett A3 papper och hänger upp?
  • lägger in i kalenderna i telefonen eller paddan?
  • lägger in i favorit-appen?
  • litar en mindmap?
  • kanske har ett bildschema?

Den tid det tar sparar vi in snabbt eftersom det minskar risken för samanbrott, utbrott och härdsmältor. ”Dokumentationen” kan behöva plockas fram och påminnas om, diskuteras igen förstås. Även om den sitter tydligt framme. Vi och de har ju så mycket annat i huvudet så här års.

Det här är lätt överförbart till er som arbetar i skolan eller på andra sätt möter barn och unga. Låt oss hälpas åt att klara december!

Vi gör med detta användbar dokumentation. Vi gör det för oss själva. Mest gör vi det för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, oro och nervositet, Pirr. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.