Våren 2018, Prestationsprinsens kurser och temadagar om problematisk skolfrånvaro och hemmasittande

Vi har ett nytt upplägg för våra terminskurser. Vi erbjuder tre fristående dagar 7/2, 15/3 och 17/4. Om du går du alla tre motsvarar det vår gamla terminskurs, du kan också välja att gå den eller de dagar som passar dig bäst! Läs mer och anmäl dig!

Tillitsfulla relationer och elevers vardag, nätet och gaming – 7 februari

  • Hur vi kan kommunicera och utforma samtal, text och möten med elever och vårdnadshavare för att skapa tillit och samarbete. Aggie Öhman, Prestationsprinsen, gästas av föräldrar, eventuellt fd elev och kurator Matthias Rowe, som är specialiserad på problematisk frånvaro. 
  • Många hemmasittare, ja ungdomar, hänger på nätet och har ett fungerande socialt liv där. Vad gör de på nätet?
  • Sunami, som är en högt rankad League of Legend spelare hjälper oss att förstå e-sports (dataspel) och lite mer om gamingkulturen.

Identifiering och kartläggning av problematisk skolfrånvaro – 15 mars

  • Aggie Öhman tar utångspunkt i Prestationsprinsens modell för ett strukturerat frånvaroarbete och går igenom vad som behöver vara på plats för att vi tidigt ska identifiera frånvaro och snabbt sätta in effektiva insatser som förebygger omfattande frånvaro.
  • Kartläggning av frånvaro är svårt och vi ser att den ofta brister. Aggie går igenom risk- och skyddsfaktorer till omfattande frånvaro och hemmasittande, samt hur vi kartlägger dessa för att hitta relevanta insatser och åtgärder.

Insatser för att främja närvaro och användbar uppföljning av frånvaroarbete – 17 april

  • Aggie har ett pass om att bryta hemmasittande och ett om uppföljning. Vi ser att uppföjning är svårt och därför ofta har sina brister. Samtidigt är den en förutsättning för att vi ska lyckas såväl för den enskilda eleven och i vårt långsiktiga arbete.
  • Vi talar om strategier för att öka närvaron genom vårt bemötande, i våra respektive roller och verksamheter. Vi gästas av Helena Wallberg, specialpedagog, föreläsare, författare-

Läs mer och anmäl dig till en eller flera av dagarna.

Temadagen om problematisk frånvaro, Hemmasittardagen – 2 maj

I maj anordnar vi för femte året i rad temadagen om problematisk skolfrånvaro. Vi jubilerar och har som ambition att ordna ett program utöver det vanliga. Dagen hålls i Skandias aula och vi tackar Stiftelsen Idéer för livet som bidrar med lokalen. Programmet kommer i början av 2018. Läs mer om Hemmasittardagen.

En halvdag om arbetet med problematisk skolfrånvaro på huvudmannanivå 

Planeringen pågår för fullt. Det blir en dag om vad som behöver vara på plats för att få kontroll och ett effektivare arbete med frånvaron i era skolor. Vi tar också upp vad som behöver göras på huvudmannanivå/förvaltningsnivå. Vi visar varför det är viktigt att ansvarig nämnd/styrelse sätter mätvara mål för frånvaroarbetet, riktlinjer för rutiner och ansvarsföredelning och efterfrågar uppföljning. Programmet kommer i början av 2018.

 

 

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan, Skolplikt, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.