Högaktuellt! Tips för att göra ett skolschema tydligare och lättare att förstå.

Färgschema2Jaha, då var terminens skolscheman kanske satta och justerade. Eller så pågår pusslet för fullt. Fokus har förstås varit att få till schemat för alla klasser, lärare och elever. Det är lätt att när allt pusslande och fixande är klart känna sig klar. Internt kanske. Men de ska ju också läsas externt. Av föräldrar och elever.

 • Har du tänkt på vem du skriver till?
 • Tänkt på alla målgrupper och deras behov och förmågor? Eleverna? Föräldrarna! Eleverna i behov av struktur och extra tydlighet?
 • Är schemat tydligt och lättförståeligt för alla? Finns alla förkortningar förklarade?  Finns allt med som behöver vara med?
 • Finns det med intern information eller förkortningar som bara förvirrar för elever och föräldrar? Borde kanske skriva ut dem eller ta bort dem?

Här kommer i repris ett tidigare inlägg om hur man kan göra skolschemat enklare och tydligare för alla, men även barn med särskilda behov? Annars kan det bli t.ex. som för den här Prestationsprinsen.

Några tips och idéer för att sätta igång tankarna hos er. Ja, det är kanske inte så här ni får ut det ur systemet, men en hel del går att åstadkomma i de vanligaste schemaläggningssystemen. Annars är det inte så svårt att ta fram en excel-mall som kan användas av alla som behöver och om och om igen!

Om inte er skola kan få fram ett tydligt schema, rekommenderar vi föräldrar att göra ett eget schema! Liten insats, stor skillnad!

Något som vi ofta missar är att lära våra elever att läsa ett schema! Det viktigaste tipset är nog att varje år gå igenom schemat tillsammans. Inte bara ämnena utan även hur man läser ett schema, ert schema. Om ni har det digitalt, kan man klicka för att få mer information? Hur då?

Konkreta tips om utformandet:

 • Färglägg respektive ämne i sin egen färg på schemat (man kansedan färgkoda fler saker i samma färg som ämnets böcker, övningsböcker, skrivhäften, salsdörren…)
 • Skriv ut ämnet Matte istället för Ma, Kemi istället för K osv.
 • Skriv lokalen/klassrummets namn så alla begriper. DZ5 kan möjligen vara OK på gymnasiet, men inte i lägre årskurser och absolut inte till elever med på autismspektrumet eller med liknande funktionsuppsättningar.
 • Skriv hela lärarens namn, Anna och efternamn istället för initialer
 • Låt udda veckor heta udda eller möjligen u, absolut inte A eller B.  Samma tänk med jämna veckor förstås.
 • Om klassen ibland delas upp i två grupper som heter A och B, skriv då A och B på schemat, inte 3 och 4 eller C och D.
 • Lägg in en bild på respektive lärare i hens lektioner på schemat.
 • Gör ett schema som är tejpat eller inplastat som ligger på bänken/sitter på skåpet eller eleven kan ha med sig.
 • Lägg också upp det och skicka det till eleverna digitalt.

För att underlätta för eleverna att tyda och förstå schemat och skoldagen:

 • Gå igenom schemat och eventuella avvikelser varje morgon i de lägre klasserna
 • Hitta en stund varje dag för samma genomgång för elever med särskilda behov i de högre årskurserna. Fokusera på förändringar. Är det i en annan lokal än vanligt? Är det en annan lärare? Händer det något ovanligt? Film, besök, diagnos…?
 • Påminn i de lägre årskurserna. ”Nästa lektion är matte, då kommer Anna för det är hon som är lärare i matte. Sen kommer jag tillbaka”. Eller ”Nu ska ni iväg och ha matte på våning 5”.
 • Avsluta. ”Då är vi klara med matten och nu går jag. Här kommer Ralf tillbaka”. Eller nu ska ni gå vidare till ….
 • Be föräldrarna om hjälp med att gå igenom schemat inför morgondagen och påminna på andra sätt om ”ovanligheter”.
 • För elever som har svårt att tyda alla information med tider, lokal, ämne osv från schemat. Hjälp dem att använda mobilen. En påminnelse på rasten innan matten. ”Nu ska du ha matte, då är Anna lärare, sen kommer Ralf igen.”

På en eftermiddag där unga vuxna Aspies fick tala om sin skolgång berättade en tjej att hon under hela grundskolan och gymnasiet aldrig förstått hur man tolkar ett schema. För henne var totalt ologiskt och obegripligt. Gissar att hon såg någon sorts klossar på varandra med obegripliga bokstäver och siffror, sen en linjal som visar tiden. När hon började folkhögskolan fick de agendor, listor på vad som skulle hända. De fattade hon med en gång och kunde se framför sig. Kan vara ett tips kanske?

Fråga om eleven förstår schemat, hen kanske inte kan läsa schemat! Då är det inte konstigt om man kommer med fel böcker, sent eller inte alls…

De flesta förenklingarna av schemat kan göras digitalt. Är det väl gjort så kan lika gärna flera elever, alla(?), få ta del av det. Det här är enkla exempel på stöd som kan vara avgörande för en del elever, hjälpa många och som definitiv inte stör någon, utan skapar faktiskt förutsägbarhet och struktur för alla.
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Våra workshops/kursdagar om frånvaro och ”hemmasittande”

Stora konferenser i all ära, men det är i de små sammanhangen det finns tid till diskussion och erfarenhetsutbyte som ger bestående resultat.  Få deltagare ger tid att ta upp både era funderingar om enskilda elever och om ert arbete i stort med frånvaron.

 • Identifiering och kartläggning av problematisk skolfrånvaro – 9 oktober,
 • Öka närvaro, bryta frånvaro och uppföljning av frånvaroarbete – 10 oktober
 • Passa på, anmäl er till lägre kostnad före 7 september
 • Mer information och anmälan
Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Högaktuellt! Tips för att göra ett skolschema tydligare och lättare att förstå.

 1. supermamsen skriver:

  Så bra! Tack! Detta ska jag skicka till mina barns skolor. 😊

  • A Johansson skriver:

   Har haft liknande i många år. Färgkodning är jättebra. Har även färger på dagens schema på tavlan. Idéen föddes när jag hade en elev som hade nedsatt syn och lite svårt med läsningen. Färgen gjorde att man visste vilket ämne det skulle vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.