Högaktuellt! Tips för att göra ett skolschema tydligare och lättare att förstå.

Färgschema2Jaha, då var terminens skolscheman kanske satta och justerade. Eller så pågår pusslet för fullt. Fokus har förstås varit att få till schemat för alla klasser, lärare och elever. Det är lätt att när allt pusslande och fixande är klart känna sig klar. Internt kanske. Men de ska ju också läsas externt. Av föräldrar och elever.

Har du tänkt på vem du skriver till? Din målgrupp? Eleverna? Föräldrarna! Eleverna med särskilda behov? Är schemat tydligt och lättförståeligt för alla? Finns alla förkortningar förklarade?  Finns allt med som behöver vara med? Finns det med intern information eller förkortningar som bara förvirrar för elever och föräldrar? Borde kanske skriva ut dem eller ta bort dem? Här kommer i repris ett tidigare inlägg om hur man kan göra skolschemat enklare och tydligare för alla, men även barn med särskilda behov? Annars kan det bli t.ex. som för den här Prestationsprinsen.

Några tips och idéer för att sätta igång tankarna hos er. Ja, det är inte så här ni får ut det ur systemet, men det är inte så svårt att ta fram en excel-mall som kan användas av alla som behöver och om och om igen! Om inte er skola kan få fram ett tydligt schema, rekommenderar vi föräldrar att göra ett eget schema! Liten insats, stor skillnad!

 • Färglägg de olika ämnena i olika färger på schemat (man van sedan färgkoda fler saker i samma färg som böcker, övningsböcker, skrivhäften, salsdörren…)
 • Skriv ut ämnet Matte istället för Ma
 • Skriv lokalen/klassrummets namn så alla begriper. DZ5 kan möjligen vara OK på gymnasiet, men inte i lägre årskurser och absolut inte till elever med på autismspektrumet eller med liknande funktionsuppsättningar.
 • Skriv hela lärarens namn, Anna och efternamn istället för initialer
 • Låt udda veckor heta udda eller möjligen u, absolut inte A eller B.  Samma tänk med jämna veckor förstås.
 • Om klassen ibland delas upp i två grupper som heter A och B, skriv då A och B på schemat, inte 3 0ch 4 eller C och D.
 • Klistra in en bild på läraren på schemat.
 • Gör ett schema som är tejpat eller inplastat som ligger på bänken/sitter på skåpet eller eleven kan ha med sig.
 • Lägg också upp det och skicka det till eleverna digitalt.
 • Använd mobilen. En påminnelse på rasten innan matten. ”Nu ska du ha matte, då är Anna lärare, sen kommer Ralf igen.”
 • Förberedpå morgonen i de lägre klasserna, för elever med särskilda behov i de högre boka in en stund, då ni går igenom dagen och schemat. Fokusera på förändringar. Är det i en annan lokal? Är det en annan lärare? Händer det något ovanligt? Film, besök, diagnos…?
 • Påminn. ”Nästa lektion är matte, då kommer Anna för det är hon som är lärare i matte. Sen kommer jag tillbaka”. Eller ”Nu ska ni iväg och ha matte på våning 5”.
 • Avsluta. ”Då är vi klara med matten och nu går jag. Här kommer Ralf tillbaka”. Eller nu ska ni gå vidare till ….
 • Be föräldrarna om hjälp med att gå igenom schemat inför morgondagen och påminna på andra sätt om ”ovanligheter”.

Har ni lärt era elever att läsa ett schema? Det viktigaste tipset är nog att varje år gå igenom schemat tillsammans. Inte bara ämnena utan även hur man läser ett schema, ert schema. Om ni har det digitalt, kan man klicka för att få mer information? Hur då?

På en eftermiddag där unga vuxna Aspies fick tala om sin skolgång berättade en tjej att hon under hela grundskolan och gymnasiet aldrig förstått hur man tolkar ett schema. För henne var totalt ologiskt och obegripligt. Gissar att hom såg någon sorts klossar på varandra med obegripliga bokstäver och siffror, sen en linjal som visar tiden. När hon började folkhögskolan fick de agendor, listor på vad som skulle hända. De fattade hon med en gång och kunde se framför sig. Kan vara ett tips kanske?

Fråga om eleven förstår schemat, hen kanske inte kan läsa schemat! Då är det inte konstigt om man kommer med fel böcker, sent eller inte alls…

De flesta förenklingarna av schemat kan göras digitalt. Är det väl gjort så kan lika gärna flera elever, alla(?), få ta del av det. Det här är enkla exempel på stöd som kan vara avgörande för en del elever, hjälpa många och som definitiv inte stör någon, utan skapar faktiskt förutsägbarhet och struktur för alla.
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Många elever har en för stor eller ökande frånvaro. En del en mycket omfattande!
I september startar vår populära seminarieserie och nätverk om strukturerat närvaroarbete igen. 5 gg under höstterminen, gästföreläsare, flippat klassrum, tillfälle att gå tillbaka och testa, mycket övningar och diskussioner. Info och anmälan.

Kursledare är Aggie Öhman, med lång erfarenhet av arbete med frånvaro och ökad närvaro. Hon har bl.a. grundat Temadagen om problematisk frånvaro (Hemmasittardagen) som dragit fulla hus varje år sen den gick igång 2014. Aggie är författare till rapporten Skolans tomma stolar och har skrivit flera debattartiklar om skolfrånvaro. Sen flera år lett dessa kurser som har 100 procent nöjda deltagare.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Högaktuellt! Tips för att göra ett skolschema tydligare och lättare att förstå.

 1. supermamsen skriver:

  Så bra! Tack! Detta ska jag skicka till mina barns skolor. 😊

  • A Johansson skriver:

   Har haft liknande i många år. Färgkodning är jättebra. Har även färger på dagens schema på tavlan. Idéen föddes när jag hade en elev som hade nedsatt syn och lite svårt med läsningen. Färgen gjorde att man visste vilket ämne det skulle vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s