Idag skriver vi på SvD Debatt: Staten måste ha kontroll på skolfrånvaron

Idag skriver jag, Aggie Öhman tillsammans med Malin Gren Landell, regeringens utredare av elevfrånvaro, Inger Ashing, nationell samordnare för unga som varken arbetar eller studerar, Anne-Len Kriewitz och Carianne Lundvall Karlsson, förvaltningschef Barn- och utbildning respektive bitr elevhälsochef i Vänersborg på Svenska Dagbladet debatt om behovet av nationell statistik över skolfrånvaron.

I förra veckan kom Skolkommissionens slutbetänkande. Där betonas att effektiv undervisningstid är viktig för elevens utveckling och att bl.a. den ogiltiga frånvaron måste minska. Men har inte med att vi inte vet omfattningen av frånvaron. En annat betänkande SOU 2016:94 Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera är nu ute på remiss. Där konstaterar att det saknas säkra siffror på omfattningen av problematisk skolfrånvaro.

Vi vill uppmana alla remissinstanser att noga betona vikten av frånvarostatistik på nationell nivå. Ett nationellt system behöver ha en tydlig koppling till det lokala så att statistiken är användbar för såväl politiken som den lokala verksamheten. Då kan individuella och strukturella orsaker till frånvaro upptäckas.

Rätten till utbildning är en barnrättslig fråga. Och en demokratifråga. Låt oss verka för att få översikt och ordning på skolfrånvaron, för att säkerställa alla elevers rätt till utbildning och för en mer likvärdig skola. Vi kan inte acceptera att mer än 70 000 elever inte får den utbildning de har lagstadgad rätt till. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _

Här kan du läsa mer om vår rapport Skolans tomma stolar, om skolfrånvaro i grundskolan och hur kommuner och skolor arbetar med frågan. Den är framtagen med stöd av Skandias stiftelse Idéer för livet, som också driver sajten Utanförskapets pris.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle, skola, Skolan, Skolplikt, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.