15 tips för att undvika problem och underlätta att duscha

hartvatt-2Vi har ett populärt inlägg här på bloggen om varför det kan vara jobbigt att duscha. Detta är vanligt för barn och unga med neuropsykiatriska- och autismspektrumtillstånd, ja för många andra också förstås. I det inlägget finns ett par tips, här kommer en bunt till.

 1. Om det bara inte funkar. Låt det vara. Ingen har dött av att inte duscha på ett par veckor (eller månader).
 2. Det kan helt enkelt ta för mycket energi. Bestäm vissa dagar och kanske tom tid, eller i alla fall när i schemat. På morgonen efter frukost, efter middagen, innan tandborstningen…
 3. Många behöver inte tvätta håret så ofta som vi gör. För en del verkar håret vänja sig. Så finns torrschampoo, om det funkar, då ser personen i alla fall inte smutsig ut.
 4. Fick tips av en mamma att ge barnet egna flaskor och numrera dem i den ordning man kommit överens om att göra (1. schampoo, 2. balsam, 3. tvål)
 5. Produkter som är schampoo och balsam i ett kan underlätta för en del.
 6. En del kan behöva ett schema i duschen, vilken ordning man gör saker och
  tid det ska ta.
 7. Klocka, timstock eller liknande för att hålla tiden man kommit överens om
  att olika moment ska ta.
 8. En del vill hellre bada än duscha. Duscha är ju som sagt ett fyrverkeri av upplevelser. Andra tycker att bada är superäckligt, med alla bakterier som ligger kvar i vattnet.
 9. Parfymfritt kan underlätta för en del.
 10. Olika tvålar, klibbar fast olika mycket. Testa er fram till en tvål som känns bra och lätt att skölja av. Många oroar sig för om all tvål eller schampoo verkligen är borta.
 11. En del har torr hud eller får det periodvis, efter duschen, kanske tvätta med en duscholja i stället. Många tycker det är kladdigt att smörja in sig.
 12. Ha olika handdukar eller olika delar av handduken för olika delar av kroppen: håret, kroppen, fötterna, rumpan, ansiktet. Fråga ert barn eller ungdom vad som kan vara viktigt för dem.
 13. Förbered. Lägg in kläder i badrummet. Så slipper man gå halvblöt och kall och leta fram kläder.
 14. En del är varma efter bad eller dusch, ge dem då tid och OK att gå runt lite halvklädda för att komma i lagom temperatur.
 15. Förbered och lägg fram varma, mjuka handdukar och kläder.

Sen är det ju mycket annat i samband med dusch. Kamma eller borsta håret, vilken borste och egen kam kan vara viktigt. Klippa naglar, borsta tänder med mera. Det tar vi en annan gång eller så kan man tänka ungefär som ovan. Bestäm dag. Kanske inte samma som duschdagen. Fyll gärna på med bra tips i kommentarer här eller på facebooksidan. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

PrestationsprinsenHäng på terminskurs för yrkesverksamma Stockholm 15 mars
Problematisk skolfrånvaro och hemmasittande

Vi har haft ett tillfälle, men ordnar en kom-ikapp-träff före nästa tillfälle den 15 mars. Fem eftermiddagar. Gästföreläsare. Erfarenhetsutbyte. Nätverkande. Prisvärd 4 900 kr eller 4250 kr 0m flera från samma verksamhet.  Läs mer och anmälan.

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i barn, Familjeliv, Föräldraskap, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.