Spana in och anmäl till temadag om problematisk frånvaro

Hemmasittardagen 3 maj i Stockholm

Temat för 2017 års temadag är den stora palett av riskfaktorer som kan orsaka skolfrånvaro, komplicera återgång och göra det svårt att komma ikapp, det kan vara
särbegåvning, neuropsykiatriska och autismspektrumtillstånd, medicinska sjukdomar, problem hemma och mycket mer. Noggrann kartläggning är A och O för fungerande lösningar. Då gäller det att hitta de relevanta risk- och skyddsfaktorerna!
Många olika elevgrupper drabbas, många gemensamma lösningar finns. Medverkande:

Intresseorganisationer om skolproblem och frånvaro

agnetaportratt2017_webb (2)

Agneta Söder från Autism och Aspergerförbundet talar om vilka problem som elever med autismspektrumtillstånd möter i skolan och som kan orsaka frånvaro eller till och med hemmasittande.

victorias-bild-av-mona-okt2015
Mona Liljedahl, gymnasielärare och konsult för Filurum, ett nätverk för kunskapsspridning om särskild begåvning. Hon kommer att berätta om vad dessa elever behöver och vad skolan ofta brister eller kan göra bättre i bemötande av dem.

bjorn-olsson

Björn Olsson bevakar skolfrågor på Barncancerfonden och har skrivit materialet
Rätt till stöd i skolan för elever med cancer. Han har tidigare varit chef för
sjukhusskolan i Uppsala. Han kommer att tala för de sjuka eleverna. De som i allra högsta grad har giltig frånvaro, men som ändå från problem med skolgången, både medan de är sjuka och när de ska komma tillbaka.

FullSizeR (2)

Marie Holst, socionom på Ersta Vändpunkt arbetar med barn och tonåringar som växer upp i familjer med missbruk. Dessa barn och ung tar ofta ett stort ansvar och
lever med oro som förstås påverkar deras skolgång och skolnärvaro.

Paneldiskussion om unika och gemensamma behov och lösningar med samtliga fyra ovan. Samtalet leds av Aggie Öhman.

Hur kan vi arbeta med alla dessa olika behov!

_Helena
Dagen avslutas med Ulrika Jonson, specialpedagog på Skapaskolan i Huddinge och Helena Wallberg, frilansande specialpedagog och författare till en rad böcker om formativ bedömning och betygsättning. De kommer att knyta ihop dagen. De talar om hur man kan arbeta i ett elevhälsoteam och en skola, som kan ta hänsyn till olika behov hos eleverna och samtidigt behålla ett konsekvent arbetssätt.
Hur man kan stötta lärarna i att anpassa och ge särskilt stöd.

Två utredningar, ett samtal

samtal-skolans-tomma-stolar-copy

Regeringens särskilda utredare, Malin Gren-Landell om sitt betänkande Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera . Aggie Öhman, redovisar sin
och Prestationsprinsens rapport Skolans tomma stolar, om frånvaro i grundskolan och kommuner och skolors arbete med frågan framtagen med stöd av Idéer för livet. Efter det
ett samtal mellan Malin och Aggie.

Även i år kommer föräldrar och elever till tals, det som gör vår dag så unik. En pappa berättar om sin sons skolgång och frånvaro. Två killar kommer och talar med oss om sin frånvaro och hur det var i skolan. Matthias Rowe leder samtalen.

Här kan du läsa mer och anmäla dig till Hemmasittardagen,
t.ex. att den bara kostar 350 kr

Kurs om problematisk skolfrånvaro

I höst startar  nästa omgång av våra populära terminskurser i Stockholm, Göteborg och Karlstad. Vi kan också skräddarsy en kurs för er skola, nätverk, kommun eller förvaltning.

natverk-prestationsprinsen

Här kan du läsa mer om kursen/nätverket och anmäla dig

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.