Statistik om problematisk skolfrånvaro och hemmasittare

skolbyggnadMan skulle ju kunna tycka att det vore en grundläggande sak att kontrollera om, och i vilken utsträckning, eleverna är i skolan då skolresultaten faller och siffrorna kring ökad psykisk ohälsa och ökande antal diagnoser bara stiger.

Men av någon outgrundlig anledning samlar vi inte in statistik kring detta. Ingen av skolmyndigheterna, Skolverket eller Skolinspektionen, samlar in och presenterar offentlig nationell statistik kring närvaron, eller frånvaron. En del kommuner samlar in, men inte alla.

Detta kan man tycka är märkligt då vi regelbundet förses med mycket annan statistik, antal åtgärdsprogam, behörighet till gymnasiet, betyg osv. En hel del av detta kan man också se per kommun, fördelat mellan könen, elevernas bakgrund mm. Men inget om närvaron.

Det finns så många barn med stor frånvaro, de och deras familjer far illa på grund av att de inte får hjälp när närvaron slirar, sjukdomen gett enorm frånvaro eller hemmasittandet blivit den enda fungerande lösningen. Lösning? säger ni. Ja, pga av psykisk ohälsa eller för att inte riskera den. Dataspel och vriden dygnsrytm då?, undrar ni vidare. Nej, säger jag en aning provocerande kanske, snarare en konsekvens än en ”orsak”…

Vi måste få koll på elevernas frånvaro! Vi måste samla in kvalificerad statistik på skola-, huvudmanna, kommun- och nationellnivå. Den måste redovisas och den måste analyseras. Vi måste våga se mönstren, våga se bristerna inte bara hos eleverna utan också i lärmiljön (fysisk, klassrum, undervisning, bemötande, lärare, skolledning, elevhälsan…).

Som ett steg i detta kommer Prestationsprinsen tillsammans med Skandias stiftelse Idéer för livet med en rapport som har försökt få ett grepp på frånvaron i skolan och hur vi arbetar med den. Den kommer att presenteras i Almedalen och ett seminarium (8/7 kl 9.30, Skandias trädgård). Vi kommer att presentera lite siffror från vår TNS Sifo undersökning och vår tolkning redan innan dess. Håll utkik. Vi vill bidra till ett bättre skolsverige.
För våra älskade ungars skull, för deras rätt till utbildning skull, ja, för allas skull!

 

Prestationsprinsen

Dags igen för den uppskattade terminskursen

Professionella i samverkan för hemmasittare

Start 13 september. Mer info och anmälan.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle, Skolan, Skolplikt, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Statistik om problematisk skolfrånvaro och hemmasittare

  1. Lena skriver:

    Mycket bra initiativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.