Nio tips: Sommarlovet är snart slut, dags vrida dygnet rätt inför skolstarten

säng_prestationsprinsenHär kommer några tips till alla föräldrar till barn, med eller utan neuropsykiatriska problem eller släng av, kring sömn och sovtider inför skolstarten. De flesta av oss har ju vridit på dygnet under ledigheten!

Så nu är det dags att försiktigt börja förbereda hur man utan (större) katastrofer, men förmodligen med vissa problem ska klara av att gå upp på morgnarna när skolan drar igång. Vad som passar beror ju mycket på åldern, tonåringar är förstås svårast. För då spelar det större roll vad kompisarna gör på kvällarna. Man vill ju hänga med dem vare sig det är på nätet eller i ”verkligheten”. Då krävs det ännu mer klurighet. Men dessa tankar kan förhoppningsvis hjälpa i alla åldrar…

Komma överens(!) – Det bästa är ju förstås att resonera med er Prestationsprins kring detta. De flesta Prestationsprinsar är logiska och resonabla. I teorin. Sen kan det behövas mutor, förlåt, belöningar, och ett oändligt tålamod från dig för att hjälpa till att genomföra er plan. En del vill inte tala alls, men de hör vad du säger och vet att du har rätt. I teorin… Så mer går in än du tror!

Planera tillsammans – När går din prestationsprins och läger sig nu och när det ska gås upp när skolan är igång? Så är det ”bara” att komma överens om att gå och lägga sig en kvart/halvtimme tidigare per dag och inte minst komma överens om att gå upp tidigare!

Rutin – Att avsluta roliga saker är svårt. Försök att komma överens om ett naturligt, återkommande avbrott och rutin på kvällen. Det kan vara att ni tittar på något favoritklipp på youtube, gärna på smartphone eller surfplatta så ni kommer ifrån datorn; läsa högt, läsa själv eller lyssna på talbok, ett kapitel per kväll; se en långfilm (börja titta i tid!), spela ett spel, digitalt eller IRL; kvällsmacka en bestämd tid, avslappningsövning (som då förstås blir en halvtimme tidigare per dag)… Det bästa är förstås att göra samma sak varje kväll. Och det går att natta tonåringar, kan bli bästa pratstunden, de kvällar man får…

Varva ner – En klok läkare tipsade mig en gång om att då det är dags att krypa ner i sängen,  så får en prestationsprins bara syssla med sådant som man kan somna ifrån. Vad? Jo, man kan somna ifrån en bra, lugn låt i hörlurarna, man kan tappa boken på näsan och somna supergott, men du somnar sällan ifrån en spelapp, facebook eller 9GAG på mobilen eller surfplattan. Det finns mycket som kan hjälpa, avslappningsövningar, appar med sövande ljud till exempel whitesounds, bra rullgardin som gör det mörkt, bolltäcke, svalt i rummet…

Rummet – fråga hur din Prestationsprins vill ha det! Vi är alla olika, även du och ditt barn. Mörkt för att varva ner eller ljust för att se om det är en geting i rummet!? Svalt eller varmt? En annan kudde? Är mammas täcke skönare, varför då? Är brorsans säng mjukare, somnar du bättre där!

Gå upp tidigare är ofta mer effektivt än att lägga sig tidigare – det är svårt att somna om man inte är trött. Har man sovit till kl 13, så är det förstås svårt att lägga sig kl 21, dels för att man inte är trött och dels för att sovkliockan inne i kroppen och knoppen säger något annat. Lyckas man på något sätt komma upp tidigt så har det förmodligen blivit få timmar sömn och då kommer tröttheten och sömnen lättare i tid nästa kväll. Men visst, komma upp är inte lätt. Det är inte heller lätt att väcka en dötrött tonåring eller barn.

Tid och tålamod – Börja nu så gör det inte så mycket om det går åt skogen i början eller då och då. Och glöm inte att andas lugnt och hålla dig lugn. Bråk bidrar absolut inte till att din Prestationsprins lättar kommer i säng…

Medicin – Denna punkt får jag ibland arga kommentarer om. Medicin är inte något första hands val förstås. Men det finns faktiskt barn och unga som har så stora problem att det är motiverat. Då allt annat testats! Om det är stört omöjligt kan man tala med sin läkare om medicin för att få hjälp att somna. Och då menar jag om problemen är så stora att vardagen inte fungerar, vilket inte är helt ovanligt hos barn och unga med NPF. Men jag tycker att man ska försöka med annat i första hand och i andra hand möjligen medicin i kombination med bra rutiner och se över vad som orsakar svårigheterna. är det en ohållbar skolsituation, så måste ju den förändras i första hand. Dessutom ska ju målet vara att detta bara behövs under en period. Det skrivs ut mycket sömnmedel till barn och ungdomar, det rapporterade till exempel DN om för ett tag sedan. Sen tycker faktiskt inte jag att 14 000 barn och unga låter så mycket. Det är drygt 100 000 barn i varje årskull alltså kring 2 000 000 barn och unga upp till 19 år.

Belöning – Det här är också en kontroversiellt tips. Många är helt emot belöningar och det finns mycket motiverade och välgrundande argument emot. Barn och unga som inte har ett helt utvecklat inre belöningssystem kan behöva yttre belöningar för att inse att handlingen är belöning i sig. Det är viktigt att vi aktivt hjälper dem från yttre belöning till att inse den inre. Att vakna utsövd är faktiskt skönt! Kommer er prestationsprins i säng i tid och upp i tid kanske han eller hon kan få någon form av belöning? Chokladmjölk, färsk frukt eller annan lyxfrukost? Du tar dig tid att cykla och bada tillsammans nästa dag? Se på film (räknas som att varva ner, det är lätt att somna framför TV:n!)? Få något inför skolstarten (som de kanske skulle fått ändå…)? Handen på hjärtat, ger du inte dig själv en belöning ibland? Unnar dig något?

För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Nio tips: Sommarlovet är snart slut, dags vrida dygnet rätt inför skolstarten

 1. Marie skriver:

  Vi har brottats med detta i flera år. Det låter enkelt och funkar sådär till en viss ålder… Inte lätt att få en tonåring i säng när man själv är dödstrött och somnar vid 22… Inte heller lätt att se till att hen går upp i tid när man själv behöver jobba. Att ringa och sms:a funkar så där, men det blir ju inte fullt fokus på jobbet.

  • Ja, det blir ju svårare ju äldre det blir. Samtidigt så är det samma saker som behövs. Men visst att sitta på jobbet och ringa och sms:a utan att få svar är otroligt frustrerande och stör förstås i arbetet. Men samtidigt så är det bättre än inget tror jag.

   Det är inte alla förunnat, men de som kan, kan ju arbeta hemifrån ett par förmiddagar och på så sätt vara mer närvarande och kanske också motivera med tex god frukost och hjälpa att komma iväg till rolig aktivitet t.ex. Det är förvånansvärt många vuxna som har den möjligheten men inte inser att det är en potentiell framgångsfaktor.

   • Marie skriver:

    Jag jobbar nästan uteslutande hemifrån pga den situation vi har och det blir inte mycket jobb gjort kan jag säga …. Man slits mellan att prioritera jobbet ett barnet vilket är väldigt påfrestande, för vilket är egentligen viktigast? Naturligtvis barnet, men utan jobb ingen inkomst osv osv. När det har pågått i flera år är både tålamod, psyke och ekonomi ansträngt ….

   • Ja Marie, din situation är tung och den delas av många föräldrar, tyvärr. Jag tänker att då inget fungerar kanske det de gör är det som behövs!? Kanske behöver sova mycket? Kanske behöver ha tid till egna tankar. Kanske behöver läka hjärna och hjärta om det gick för långt och allt blev jobbigt, det innebär kankse helt enkelt mycket och lång tid utan det som vi så gärna vill att de ska göra, ha vår dygnsrytm, gå i skolan osv. Du som många andra är tvungna att hitta kraften och orken ni inte har längre…

 2. supermamsen skriver:

  Jag uppskattar verkligen att du kommer med kloka tips! Vi har en svår utmaning den 20/8 och behöver alla tips vi kan få. Tack! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s