Bra att hemmasittare lyfts i debatten, det kommer att bli mer insiktsfullt när fler förstår mer

Jag har inte kommenterat eller länkat till Hanne Kjöllers ledare i DN häromdagen. Många korrekta och kloka saker lyfts fram, som hur komplext det är, att alla ”sorters” familjer drabbas, att det ofta krävs samverkan och det ansvaret har olika myndigheter och skolan. Ingressen börjar bra:

DN ledare

Jag hoppas att det är allt det korrekta och viktiga som fastnar hos den genomsnittlige (i övrigt normalt fungerande) läsaren. Men för oss som är insatta sticker slutet ut, som jag uppfattar det, genom att exemplifiera hemmasittandet med:

”Men föräldraskap handlar ju i hög grad om att väga långsiktiga vinster mot kortsiktiga. På vilket sätt hjälper man ett i övrigt normalt fungerande barn genom att låta det stanna hemma? ”

Ja, det kan man undra. Och man kan undra om det är något vanligt. Det är inte min erfarenhet. Det finns mycket att säga om denna artikel. Håller mig till två huvudtankar:

 1. Det handlar inte om barnet, utan vi talar om en skol- och livssituation där mycket mer är inblandat än föräldrarna.”I övrigt normalt fungerande” (vad nu det är) hemmasittare har drabbats av något t.ex kamrater som mobbar och lärare som inte ser en, varierar och anpassar.
 2. Synd att ta upp som exempel något som inte är typiskt. ”Normalt” fungerande individer med ”normalt” fungerande skolsituationer leder inte till hemmasittande. Det är det senare som vi behöver arbeta mest med då det gäller hemmsittare.

Uppdatering: Christian Dahlgren på Östgöta Correspondenten, skrev en ledare den 5/6 om hemmasittare och konstaterar insiktslöst ”vad finns att utreda och titta på”, ”skolk är skolk och är oacceptabelt”. Här finns inte ett uns av den problematisering som faktiskt Hanne Kjöller så bra inledde med. Vi diskuterar för fullt att vi har en skola som inte fungerar, det är det som är orsaken till det växande antalet hemmasittare. Ansvaret faller tungt på oss vuxna, inte eleverna. Skolinspektionen gav snabbt svar på tal ”det handlar om barn och unga som far väldigt illa, som ofta vill gå i skolan – men som av olika anledningar inte klarar det”.

Fantastiskt positivt att hemmasittarproblematiken lyfts på ledarplats. Det är en början. Debatten går igång och fler lär sig om problemet och med tiden kan vi få en mer insiktsfull debatt. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bra att hemmasittare lyfts i debatten, det kommer att bli mer insiktsfullt när fler förstår mer

 1. Emelie skriver:

  Jag instämmer med dig: Det viktiga är att det lyfts.

  Hannes text, var så full av ”brasklappar” att jag inte ens gick igång på den. Jag bara mailade henne Bo Heljskovs blogginlägg om skolfrånvaro och hoppades att hon skulle komma till insikt hur ovanliga de barnen är, som hon skriver om i slutklämmen.

  Bloggade lite om vad jag landade i när debatten svalnat en aning: http://trissiautistisktsyndrom.blogspot.se/2015/06/till-alla-vuxna-i-sverige.html

  Tack för en toppenblogg!

 2. Carin Kirsch Lorente skriver:

  Det måste skapas förutsättningar som leder till att eleverna klarar av skolmiljön. Kontinuitet, förutsägbarhet och struktur är viktiga ledord. Mindre elevantal gör det lugnare i klassrummet. Idrott varje dag vore att föredra och skulle hjälpa mycket både teoretiskt och praktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.