Återigen anklagas alla föräldrar, jag förväntar mig mer av en ledarskribent, till och med på Expressen.

Förenklingarna och skyttegravskriget vad gäller (goda?) relationer mellan skola och hem fortsätter och späds på, nu av Expressen som basunerar ut:

Capture

”Men det främsta skälet till ledighetskulturen är att föräldrarnas attityd till skolan har blivit mer bortskämd. Många föräldrar ser skolan som en serviceinrättning. Lärare och rektor ska vara dem till lags och anpassa sig. Om inte, kan ju familjen ta sin skolpeng och gå någon annanstans.”

Så anklagar vi föräldrarna igen. Alla föräldrar. På dem bara!! Och så synd om lärarna…

”Lärare tvingas ödmjukt anpassa sig till föräldrars fritidsliv”

Grundprincipen är att man ska vara i skolan. MEN. En del ungar klarar alldeles utmärkt att vara borta en vecka och ta igen allt. Ansvarsfulla föräldrar tänker till. För andra elever är det en katatstrof att vara borta en vecka. En del föräldrar tänker inte ett ögonblick på konsekvenserna.

En del familjer skulle aldrig komma utomlands eller till fjällen om bara sportlovsveckan är aktuell. Det är för dyrt. Mormor fyller bara 90 en gång, pappa fyllde inte 50 på lovet och släktingar i andra länder dör. Har man lätt för sig i skolan funkar det antagligen utmärkt. Men även om man inte förmår gå i skolan kan en resa vara bra, otroligt givande, stimulerande och öka förmågan att ta till sig kunskap. Om vi vuxna jobbar på med lärmiljön och anpassningar kanske eleven kan komma tillbaka till skolan efter en positiv upplevelse. Det är skillnad på en 8-åring och en elev som går vårterminen i åk 9. Det beror på hur man klarar förändring, avbrott, nya miljöer, omställningar…. förmågan att organiser sin arbeta i kapp plan…

Det är inte så enkelt! Att skrika om skolksemester är bara löjligt. Att fortsätta anklaga kollektivet föräldrar är billigt. Tänk att man inte ens på en ledarsida kan kosta på sig en gnutta analys och problematisering. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Återigen anklagas alla föräldrar, jag förväntar mig mer av en ledarskribent, till och med på Expressen.

  1. Max skriver:

    Det är stor skillnad i pris på en resa under högsäsong eller under lågsäsong, så för familjer med sämre ekonomi kanske enda chansen att komma iväg någon gång är att göra det under terminen.

    Jag tänker ifall man skulle förlänga terminerna med några veckor, och istället ha lägre tempo, och att det då blir större möjligheter att ta ledigt? Tycker det är konstigt att jag som vuxen ska kunna ta ledigt när som helst ifall min arbetsgivare tycker det är ok, men att mitt barn inte ska kunna göra det på ”sitt jobb”.

    • Tack för din kommentar Max. Det är väl precis den här sortens analys vi behöver göra. Varför tar föräldrar ledigt? Vilka av de skälen är relevanta och vilka är det inte? Hur kan vi möta deras relevanta behov?
      Det är en konstuktiv approach, till skillnad mot att anklaga föräldrar och barn…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.