Ett ja är alltid ett ja! Och kan var bra mycket mer effektivt än att som förälder säga nej till sitt barn …

Prestationsprinsen_målarfärgDrottningen är stressad. Det gäller att få maten i ordning i tid. Det är som att 17.30 är en magisk tid. Om inte maten är på bordet då så brakar det loss något och hela kvällen blir bra mycket tuffare än om det finns mat det där magiska klockslaget.

Det handlar inte om uppfostran. Det handlar om sammanhang. Situationen. Våra beteenden.

Prestationsprinsen är trött och grinig. Han har väl som vanligt bitit ihop hela dagen på Dagis. Kompenserat och kämpat så liten han är. Storebror är alltid trött efter dagisdagen. Det är som om det är alldeles nog att vara bland andra de där timmarna. Resten av eftermiddagen och kvällen behövs för att hämta energi i lugn och ro.

Mormor är där. Hon har hämtat på Dagis för att de skulle få komma hem lite tidigare. Nu ska Drottningen slänga ihop middagen, pussa sina pojkar, lyssna på mormor och djupandas efter en stressig dag på jobbet. Prestationsprinsens vill måla med vattenfärger. Nej, säger hon. Ganska lugnt.
Men jag vill, fortsätter Prestationsprinsen.
Nej, vi ska äta nu, säger Drottningen något mindre behärskat.

Prestationsprinsen visar med all önskvärd tydlighet sitt missnöje, han tömmer ut leksaker på golvet och bankar med en kloss i golvet. Drottningen känner att hon håller på att koka över. Då viska mormor till Drottningen – du, jag vet precis vad du känner just nu. Tro mig. Jag har varit där också. Varför säger du inte bara ja?

Drottningen blir alldeles matt. Vaddå, slänger hon ur sig. Lite för irriterat. Hon ångrar tonen. Mormor säger bara lugnt. Säg ja till att måla vattenfärg. Det tar tre minuter att ta fram och han blir glad, sysselsatt och du får lugn och ro att fixa ihop maten. Ofta är ett ja klokare än ett nej. Inte alltid. Men oftare än man tror. Ett nej är ofta pga ens egen ork. Inte den bästa lösningen… Jag dukar.

Drottningen känner sig dum. Och inser att med ålder kommer vishet. Hon vänder sig till Prestationsprinsen och säger: Ja, men när jag tänkt efter, vilken fantastisk idé att måla vattenfärg. Då kan ju mormor få en teckning med sig hem kanske!

Prestationsprinsen strålar. Lugnet spridet sig. Maten blir klar lättare och snabbare. Lite efter 17.30, men det gör inget. För de sätter sig i harmoni. Och den varar hela kvällen.

Drottningen tänker att mormor är fantastisk. Och klok. Säg ja, för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Föreläsningar Prestationsprinsen

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Familjeliv, Skolan. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett ja är alltid ett ja! Och kan var bra mycket mer effektivt än att som förälder säga nej till sitt barn …

  1. JK skriver:

    Precis! Ibland blandas barnuppfostran ihop med en maktkamp där det viktiga är att föräldern får igenom sitt ”nej”. Inte ett givande och tagande där ”nej” används när det finns en begriplig anledning för alla inblandade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.