För den introverte kan energitjuven finnas där man trivs, eller ser ut att trivas! Men det får konsekvenser.

avicci_karl_jung

När Tim har hittat begreppet ”introvert” och inser vad det betyder för honom. Ur dokumentären om Avicii producerat av L.Tsikurishvili

Introverta har vi skrivit om förut, det är ständigt aktuellt. Enligt Karl Jungs ursprungliga definition innebär…

 • … introvert att man laddar energi i små sammanhang, kanske till och med i ensamhet.
 • … extrovert är det motsatta, man finner energi tillsammans med andra. I större sammanhang.

I vardagen har vi märkt att vi ofta glömmer vad introvert och extrovert står för. Vi säger att någon är extrovert därför att den är social, utåtriktad, bra på att kommunicera, mingla, småprata och är glad på fester och andra sammanhang där det är mycket folk. Och vi kallar gärna den lite mer asociala för introvert. Men det kan vara helt fel…

Introvert och extrovert handlar inte om hur vi uppför oss, utan var vi hämtar energi! Sen är det inte sällan det sammanfaller med var man trivs, men inte alltid.

Det är detta som gör att vi missbedömer våra, barn, elever, kollegor… Föräldrar försöker få skolan att förstå hur utmattande en vanlig skoldag är eller utflykter. Inte sällan får de svaret: Nejdå, hen var glad och aktiv hela tiden. Och hade så roligt!

Någon som verkar så glad på festen, utflykten, teaterbesöket, kick-offen, skoldagen, friluftsdagen… kanske egentligen inte alls orkar med den… det tar så mycket energi att det kommer att få konsekvenser. Man kan inte jobba eller vara i skolan nästa dag eller an orkar inte med alls under en längre period. Får en ny period av hemmasittande kanske. Utmattningen kan leda till glömska, irritation, frustration, aggression eller total passivitet… ångest och depression.

Och vi runt omkring resonerar helt galet när tycker att de bangar som inte hänger på. Vi ”vet” ju att de tycker det är kul, så då är det oss de dissar…

Att behöva mycket tid till återhämtning kan gälla introverta, men också barn, unga, vuxna med ADHD, Asperger, hypersensitiva, stressade, i sorg… Då kan det handla om att antingen alla intryck åker rakt in osorterade och ofiltrerade, eller att vissa saker upplevs så starkt att det nästan är ohanterligt.

Fast vi tycker det är obegripligt. Så vi måste komma ihåg att energitjuven kan finnas där man trivs, eller ser ut att trivas, som bäst!

För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Inlägget är uppdaterat i april 2018 efter Tim Avicii Berglings sorgliga död.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till För den introverte kan energitjuven finnas där man trivs, eller ser ut att trivas! Men det får konsekvenser.

 1. nestorforlag skriver:

  Jätte viktigt inlägg. Tog mig själv lång tid att förstå skillnaden. Nu när man är medveten om det är det lättare att ge sig själv återhämtning.

 2. Marlene skriver:

  Åhh en blogg som tar upp bekymmer, hemma och i skola. Underbart!
  Har/ har haft stora bekymmer med sonens skola. Icke förstående lärare…
  Mkt intressant blogg, TACK!!

 3. alex skriver:

  Eller bara det att bryta rutinen kan vara jobbigt. Plötsligt ska vi inte ha matte på tisdag eftermiddag – för det är så fint väder så fröken fick för sig att ha utelektion. (ja, jag har varit den fröken och ja, jag har varit den eleven).

 4. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

  Jag tycker det är värt att påminna om detta så här års då vi river av alla vårfester, avslutningar, grillkvällar, utflykter, temadagar, friluftsdagar, klassresor, inspirationsresor osv.

 5. Mia skriver:

  Är så tacksam att jag hittat din blogg. Får bekräftelse på så mycket. Tack.

 6. Hanna skriver:

  Har läst igenom lite texter nu. Vill bara säga tack. Så mkt bra skrivet.

 7. Thegra skriver:

  Åh, så sant och klokt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.