Tips på julmat för en roligare julafton. Ställ fram lasagne, pizza, bacon, ketchup…

Prestationsprinsen_ketchup

Det finns många som har svårt med eller ”idéer” kring maten. Ätstörningar kanske, eller bara lindrigare problem. En del är allergiska. Andra på diet pga sjukdom eller övervikt. Några har ideologiska motiv till att de bara äter vissa saker. Med neuropsykiatriska funktionsuppsättningar och om man är på autismspektrumet är problem med maten vanliga. Jag har skrivit lite om det här tidigare. Vi accepterar glatt en vegetarians önskningar, men tycker någon som inte äter grytor är pjåskig… fast skälen till det senare kan vara väl så goda.

Men idag tänkte jag bara påminna om en sak. Julafton, då vi samlar släkt och vänner för att ha det trevligt och umgås, är inte rätt dag att ”uppfostra” grannen, sonen, barnbarnet, svärdottern, väninnan, kollegan… att lära sig äta allt. Det är sällan möjligt att förena med just ha det trevligt och umgås.

Bjud istället på det vi vet att de gillar! Inför läckert julröd ketchup, nystekt falukorv, ångande pasta, mild ost, knaprigt bacon och kanske en liten form lasagne med mycket ost! Gurka, morötter och sallad för sig, inte blandat. Den som vill kan blanda. Eller om någon har svårt för allt animaliskt protein se till att ha något mer än skinka, korv, patéer, gravad lax och sill.

Tycker vi att det är svårt, kan vi be den som är allergisk, vegan eller inte kan äta allt ta med sig det den vill som bidrag till buffén!

Vi kan göra våra julbjudningar till något skoj, trevligt och lätthanterligt för alla, våra gäster och oss själva. Om alla äter blir de gladare, om alla tar och njuter av vår mat blir vi gladare (även om inte alla äter av sillen du lagt in eller dina äggfinesser). Lita på att föräldrar kämpar med sina barns matproblem i vardagen. Tro på att det finns en välgrundad anledning till att någon gäst inte ens vill smaka något, vi kanske inte har med anledningen att göra!

Ketchup till äggen kanske är värt att prova? Eller är du för pjåskig för att prova nya grejer? Var lite flexibel. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

 

 

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tips på julmat för en roligare julafton. Ställ fram lasagne, pizza, bacon, ketchup…

  1. shelbyochbella skriver:

    Så härligt och så enkelt! Har ett barn som äter ett par väl utvalda saker och ofta får höra hur ”duktig” hennes lillebror är som äter ”allt”, hur svårt det är med mat till henne osv. Gillar att läsa dina inlägg om mat och hur vi kan göra det lätt för våra barn som är lite snävare i sina matval. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s