En tillgänglig och trevligare Lucia

saffransbullar_prestationsprinsenSnart är det dags, Lucia. Beroende på ålder så firas lucia på olika sätt i gymnasiet, skolan och förskolan.

Och det är viktigt att vi kommer ihåg att olika behandling, bemötande och uppgifter är det enda rättvisa och inkluderande sättet att bemöta barn och ungdomar.

För det första så kan förstås ett lussetåg innehålla nästan vad som helst. Vi har hört barn som vill vara lussebullar, julgran och lokförare. Julgran är väl lika mycket jul som änglar (tärnor) och pepparkakor (pepparkaksgubbar). Och på varenda tåg finns det ju en förare, klart lussetåget ska ha en.

Det är också viktigt att inte göra för stor grej av vad de klätt ut sig till. Vi har sett många entusiastiska barn med udda, fantastiska, kreativa roller i tåget, som sen när de förstår hur otroligt ”udda” (negativt, de här brukar inte vara med). Inte alls vill delta.

De lite äldre barnen börjar fundera kring det här med att en ska vara lucia. En del tycker det är självklart, andra djupt orättvist. Här får man hitta en linje och förankra den hos barnen.

När de blir lite äldre vill de kanske inte ens vara med, eller absolut inte sjunga. Och här ska vi förstås peppa de vi vet kommer att tycka det är kul när de väl är igång, men låta andra slippa! Och framförallt, var inte säker att du vet vilket barn som hamnar i vilken kategori, tala med barnen och deras föräldrar…

När de börjar bli ungdomar är det ju oftast frivilligt att delta i luciatåg. Det är skolkören som står för lussetåget. Men även där kan det ju finnas de som gärna sjunger, men ogärna klär ut sig. Hur kan man lösa det. Fundera själv, men framförallt fråga era kloka ungdomar. Och var då inte för konservativ…

Sen vill vi också pusha för andra viktiga roller. Hos de yngre barnen bjuds ofta föräldrar in att fika. Barnen kan få ta ansvar där istället för att vara med i tåget! Duka fint i lugn o ro innan, vika servetter, dekorera, dela ut bullar, se till att det finns pepparkakor. Och som en läsare tipsade mig om, det behövs en fotograf! Jättekul och alternativa motiv utlovas ju yngre barnen är! Någon som hälsar välkommen och visar var man hänger kläder. Ja, alla kan få känna sig viktig. Kanske det barn som inte vill vara med har en egen idé!

Dessutom kan det ibland vara relevant att ha fotoförbud. Alla vill inte ha sina barn ute på instagram, facebook osv. Då kan det vara bra att bara en elev från skolan fotograferar med skolans kamera, som sprids på överenskommet vis. För att alla ska respektera eventuella fotoförbud är det viktigt att vi förklarar varför reglerna är som de är. De kommer att få fler att respektera dem.

Och några ska nog få slippa. Bara titta på. Eller få OK på att vara hemma. Så mycket trevligare att få göra det utan att ha en känsla av att ha misslyckats, att inte kunna leva upp till vuxnas förväntningar. Förklara för era barn, ungdomar, elever att vi alla är olika, har olika funktionsuppsättningar och därför kan, vill och trivs med helt olika saker. Det är helt OK. Och vi visar att vi respekterar det.
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

 

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En tillgänglig och trevligare Lucia

 1. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

  Nu börjar det planeras för Luciafirandet. Om vi tänker till kan fler ha skoj, eller i alla fall ett trevligare firande.

 2. maria skriver:

  Jag blir fortfarande djupt ledsen och det är ändå över tio år sedan vi som familj inte var välkomna att titta på luciatåget för att sonen inte förmådde delta. Han hade uppskattat att titta. Men vi fick inte komma för att det skulle bli orättvist mot de andra barnen, att han bara behövde titta. Han var inte alls ledsen över att inte vara där den dagen för jag såg till att göra en för honom mysig dag. Men klumpen i min mage finns kvar. Ska tillägga att även jag varit ett barn som inte förmått göra vissa saker.

  • Men oj, jag har inte svarat på din kommentar Maria. tack för att du delar med dig. Så otroligt tokigt tänkt av din sons skola.

   Hoppas detta inlägg kan inspirera skolor och förskolor till en mer tolerant syn på våra barn och ungdomars förmågor och viljor. Introverta, extroverta, shovware, fixare, med social fobi eller oro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.