Fria val och friskolor har lett till en likvärdig skola i New Orelans!

Prestationsprinsens US-flagI USA talar de om helt andra problem än vi när de talar om likvärdig skola. Jag skrev lite om detta från min resa i USA. I Sverige talar vi om betygsgenomsnitt, socioekonomisk bakgrund och utländsk bakgrund. I USA handlar det om att public schools och en del charter scholls (som våra friskolor ungefär) helt enkelt inte alls når målen.

Flera jag mötte talade om New Orleans, det är många som vill förstå vad som hänt där efter Katrina, stormen som svepte bort både skolor, personal och elever. De blev tvungna att ur många aspekter starta på nytt. Innan nystarten blev 44 % av eleverna underkända pga för dålig resultat, idag är motsvarande 8%. Störst ökning i resultat för barn med afroamerikansk bakgrund. Man samlade de flesta skolor med dåliga resultat i ett eget distrikt, the Recovery School District. Innan stormen var de 54,4 % av eleverna som graduerade från high-school, 2013 var siffran 77,6 % i the Recovery School District,

Några orsaker till framgången som nämns:

  1. Satsningen på charter schools, friskolor, och fritt skolval
  2. Att New Orleans ställer hårdare krav på skolorna nu, på resultat, på kvalitet och att de når uppställda mål, de stängs annars.
    Och målen för skolorna är förstås kring de akademiska resultatet för eleverna, men också andra förmågor som sociala koder, respekt, följa överenskommelser, vara vän, disciplin med mera. Kraven på skolorna att nå resultat har lett till att elever i behov av särskilt stöd faktiskt får hjälp.
  3. Autonomi, skolorna har stor frihet och självbestämmande. De kan anställa och avskeda lärare och annan personal, de underhåller skolbyggnaderna, ordnar med skolbussar och ska se till att elever som behöver särskilt stöd får det. De har också ansvar för finansiering, där de kan få in ytterligare medel än det de får som ”skolpeng”.
  4. Uppslutningen , att alla gått samman, lärare, andra yrkesverksamma, elever, föräldrar…  Det hemska som drabbat så många skapade en gemenskap och vilja att komma vidare. Samverkan.

Vad kan vi i Sverige lära oss från detta. Ja, en sak är väl att vi ser väldigt olika på saker och ting. I USA framhåller de friskolor och fritt skolval som en orsak till likvärdig skola, vi tror att det är tvärtom. Det är nyttigt och kanske befriande för vår egen debatt? Och för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull?

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s