Tips för mer inkluderande mat och måltider. Respekt och tolerans hjälper stort.

Fiskgryta, prestationsprinsenJag är vegetarian, laktosintolerant – OK!
Jag är på spektrumet – klarar inga blandningar – INTE OK…

Vi är numera vana att fråga om allergier, intoleranser och vegetariska önskemål. Men vi dömer ofta andra önskemål om mat som konstigt eller självupptaget. Men det ska vi sluta med! För det kan finnas bra skäl. Här kommer ett försök att förklara.

Många har svårt med mat som de inte vet vad det är i, eller med nya ”annorlunda” maträtter, för att de behöver till exempel förutsägbarhet. Det gäller ofta personer med neuropsykiatriska funktionsuppsättningar, de på autismspektrumet, oroliga människor, människor i kris… Eller för att man är högsensitiv och inte klarar att blanda smaker.

Lite jobbigt att inte veta om man kommer att få lax, mussla, fänkål eller svamp i munnen när man äter mormors goda fiskgryta. Har ni tänkt på vad mycket mat vi äter som är blandningar? Grytor, wokar, gratänger, chili con carne, pastarätter, burritos, grönsaksblandningar…  Det finns en del knepiga konsistenser också och utseende, hur aptitligt är egentligen en kräfta. Om man börjar fundera? Och vad många ”spännande” recept vi vill bjuda på när vi får gäster. Det kanske inte passar alla dina vänner?
Ibland kanske bättre med rena enkla rätter som kött och potatis.

Har du någon i din närhet som du tror eller vet matchar ”typerna” ovan?

Några tips för en mer inkluderande måltidsfilosofi:

 • Fråga inte om allergier, intoleranser eller vegetariska önskemål. Fråga helt enkelt om det är något som du bör ta hänsyn till eller tänka på kring maten.
  Det är dags att inför psykiatriska önskemål!!
 • Fråga om det är OK med blandningar. Varför är det pjåskigt eller ouppfostrat att be att få var sak för sig?
 • Om vi ska göra en gryta steker vi ju oftast köttet eller kycklingen först för sig. En bit fisk är snabbt gjort i panna för sig själv. Det är enkelt att lägga undan mat i  separata skålar innan man tillsätter allt.
 • Fråga om gästen vill ta alla mat på en gång eller äta var sak för sig. Till exempel börja med grönsakerna, sen ta potatisen och sist köttet. Kanske skippa såsen…
 • Sås! En del älskar men många tycker det är kladdigt och svårt. Servera helst såsen för sig. Ett fantastiskt fiskgryterecept skulle kunna serveras som fisk för sig och resten som en underbar sås… I alla fall för någon i sällskapet.
 • Erbjud flera tallrikar, en del har svårt att blanda och äter gärna var sak för sig.
 • Kommentera inte hur mycket någon äter. Att gå bort på middag är stort för många, den sociala aktiviteten kanske tar all kraft. Eller så finns det andra anledningar. utgå från det. Inte en normalportion.
 • Kommentera inte vad någon äter och inte äter. Du kanske inte har att göra med anledningen!
 • Gör som på krogen, berätta vad ni ska äta då du bjuder till bords eller då ni satt er. Både rätterna och vad de innehåller, speciellt om du har något lite extra i som kanske smakar lite udda eller har en udda konsistens.

Så låt oss göra det till helt normalt att inte bara säga nej till kött av ideologiska skäl, utan också att få be om till exempel kött, sås och grönsak var för sig av psykiatriska eller andra skäl? Bjud på respekt och tolerans.
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tips för mer inkluderande mat och måltider. Respekt och tolerans hjälper stort.

 1. Maria skriver:

  Ett annat tips är att kontakta restaurangen i förväg om man har särskilda önskemål.De brukar kunna fixa om de bara får lite tid på sig (såsen separat t.ex).

 2. Tips om man går ut på krogen-idag har många restauranger menyn på nätet. Då är det lätt att gå in och kolla vilken typ av mat det är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s