Datorspel är en sak, fotbollsmatch en annan. För vi vuxna förstår mer av det ena.

tangentbord hos prestationsprinsenVi vuxna vet precis vad fotboll är. Vi förstår konceptet förening, lag, träning match. Vi vet i stort sett reglerna också. Mer eller mindre bra beroende på intresse. Men vi fattar grejen.

Dataspel och TV-spel är de flesta av oss ganska dåliga på. Vi förstår inte koncept som guild, klan, team, skin. penta kill, team flash, raid, quest, arena, banor, alliance, hordes, turrets, minions …  ja, vi kan väl inte ens vokabulären något vidare… Då är det svårt för oss att förhålla oss på ett klokt sätt.  Ett tidigare inlägg på detta tema:

Prestationsprinsen älskar sina dataspel, datorn och allt med data. Han kan spendera timmar vid datorn. Det enda som kan mäta sig med dataspel är fotboll.

Men idag fattar Prestationsprinsen ingenting. Igår hade han fotbollsmatch kl 18. Det är egentligen då de brukar äta middag, eller de brukar äta någon gång mellan 17.30 – 18.30. Så han tänkte att han kanske inte skulle kunna var med. Men då sa mamma att det är klart att han ska vara med! Ställ upp för laget, du utvecklas och mår bra av det.

Du får ett rejält mellis efter skolan, en frukt innan matchen och så äter vi sen middag. Det är inga problem, sa hon. Oj, vad bra, tänkte Prestationsprinsen.

Idag har han spelat dataspel sen han kom hem. Så nu ikväll, när mamma ropade vid 17.45 att det är mat om en halvtimme. Så ropade Prestationsprinsen från datorn att det kunde bli svårt för han var i en raid och de var nog inte klara då. Då ropade mamma att det fick han ordna.

Hur tänker hon då? Man kan ju inte bara sluta mitt i! Vad ska alla andra i gruppen säga då. Om man bara sticker efter typ första bossen. Man kommer bli bannad, eller inte bannad, men i alla fall kommer ingen att vilja ha med en i gruppen. Nu ropar mamma att maten är klar. OK, men jag kan inte komma nu. Då kommer hon uppklampande för trappan, skitsur och säger att nu kommer han på en gång! Annars rycker hon ut sladden ur datorn och det blir ingen data på flera dagar!

Varför var det så självklart att han skulle spela match på middagstid, för att inte svika laget, utvecklas och allt var det var. Men att han helt självklart ska svika laget och inte få bättre ranking och utvecklas när han raidar.

Morsor är konstiga!
Det kan vara en bra början att förstå att vi inte förstår. För vår egen skull. Sen kan vi ju sätta oss och försöka förstå mer, tillsammans med våra barn. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Banner föräldraföreläsningar sthlm     reklam banner kurs och nätverk

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Samhälle. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Datorspel är en sak, fotbollsmatch en annan. För vi vuxna förstår mer av det ena.

  1. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

    Här är ännu ett försök till tankeställare kring hur vi bemöter våra ungars dataspelande…

  2. Jessica skriver:

    Ja herregud, mitt i prick! Borde sätta upp denna text på kylskåpet 😉

  3. Sandra skriver:

    Oh, klockrent. Känner igen mig själv som ”Morsan”. Tack för upplysning, behöver uppenbarligen bli påmind. Kloka ord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.