Söndagssläktmiddag med curlingföräldrar eller aktivt stödjande föräldrar till barn som kämpar.

suddig söndagsmiddagDet är lätt att döma andra efter sin egen erfarenhet. Så ibland är det bra att inse att vi vet väldigt lite om hur andra familjer har det och vad de kämpar med. Ibland tror vi att vi ser klart, när vi faktiskt bara har en suddig bild av vad som pågår.

Om man har ett barn som kämpar med skolan och livet, så kan man inte begära att det barnet ska kämpa på alla fronter. Lika lite som man kan begära att barnets föräldrar ska kämpa på alla fronter. ”Man väljer sina krig” säger vi ibland när vi vet att något tar för stor kraft eller är lönlöst. Utgå från att de allra flesta föräldrar gör kloka beslut i just det, i att välja sina krig. Speciellt de som har barn som tänker, känner och gör annorlunda, som har en extra unik funktionsuppsättning, som kanske fått en ADHD, Asperger eller annan autismspektrumdiagnos…

Så att ungen får äta det den vill och gå ifrån bordet mitt i släktmiddagen kanske innebär att det finns långt viktigare ”krig” i den familjens liv. Det kanske handlar om att alternativet är att barnet inte äter alls, det kanske är att släktens intensiva babbel tar så mycket energi att barnet inte orkar gå till skolan på två dagar…

Gissa om våra tankar eller kommentarer om curling-föräldrar, sätta gränser och bortskämda ungar stödjer den familjen i sin tuffa kamp eller om vi lägger ytterligare last på redan tyngda axlar?

Ska du på söndagsmiddag med föräldrar, svärföräldrar och syskon ikväll? Vi måste utgå från att vi oftast inte har en klar bild av situationen.
Och tänka på vad vi säger och tänker om egna barn och andras ungar! För våra älskade ungars skull, ja för allas skull!

image

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Skolan. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Söndagssläktmiddag med curlingföräldrar eller aktivt stödjande föräldrar till barn som kämpar.

  1. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

    Ska ni äta brunch med vänner i dag, middag med farmor och farfar, kanske ännu fler släktingar på middagen?

  2. JK skriver:

    Tack! Blogginlägg precis mitt i prick som vanligt, när det behövs som bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.