Tjata inte ut ditt barn och tonåring i ”friska luften” och ”det fina vårvädret”! Föreslå något att göra utomhus.

Våren är ljuvlig! Vi vuxna gillar ljuset, spirande grönska och hoppet som våren har med sig, vi tänker på sommarsemestrar. Vi vill göra vårsaker, handla blommor till trädgård och balkong, räfsa och plantera, tvätta bilen, åka på landet…  Komma ut!

För barnen är det härligt, det går ut självmant för att studsa, cykla, leka, rita på gatan…. Men inte alla. En del har svårt att leka med andra, ta initiativ att kontakta, att orka med deras tempo… Andra bara sprudlar av kreativitet och idéer som antingen gör succé hos kompisarna eller uppfattas som underligt.

För tonåringarna är det nog ännu tuffare, ja, man kanske kan träffas och hänga ute någonstans. Men är man inte så mycket för socialt umgänge så blir lätt föräldrars tjat om att ta sig ut i det vackra vårvädret ett ganska svårhanterligt krav.

Hur ska man ta sig ut som tonåring? Gå och handla blommor med mamma? Hjälpa pappa med bilen? Eller tvärtom.
Räfsa i trädgården? Gå ut och leka med småsyskon? De flesta tonåringar går inte ut på långpromenad, det bara inte funkar så. Jo, kanske ett par grabbar där den ena har hund. Eller tjejer som har mycket att prata om, men förmodligen hamnar de på ett fik, igen… Killar som sysslar med parcour, skating eller cyklar kommer ju ut av sig själv liksom. Och de som gillar att ut och springa…

Tänk på att inte tjata ihjäl ditt barn och att komma ut. Sluta med dataspelandet! Stäng av TV:n! Sitt inte i telefon hela tiden! Men vakna o ta dig uuuutt!

Tänk på att den del barn och unga inte förstår vitsen med saker som inte resulterar i något, speciellt om det är på spektrumet (ADHD, Asperger eller annat NPF). Vaddå ut o gå? Ut o cykla, varför? För in ett resultat, cykla till sjön och köpa en glass. Gå till blomsteraffären och köpa blommor till imorgon då vi ska till Mormor o Morfar.

Föreslå något som kanske kan funka: Häng med Alex när han åker till skating-parken och kolla. Kan du hjälpa Andersson att ta ut hans hund, han har brutit benet. Idag kanske du ska ta tag i det där att börja springa utomhus istället för gymmet? Åh, vad gott det skulle vara med pizza, ska vi ta en promenad i eftermiddag och handla pizza på vägen hem, ska vi cykla och köpa de där skorna du vill ha…

Var lite listig. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.