För den introverte kan energitjuven finnas där man trivs, eller ser ut att trivas! Men det får konsekvenser.

Introvert innebär att man laddar energi i små sammanhang, kanske till och med i ensamhet. Extrovert är det motsatta, man finner energi tillsammans med andra. I större sammanhang.

I vardagen har jag märkt att vi ofta glömmer vad introvert och extrovert står för. Vi säger att någon är extrovert därför att den är social, utåtriktad, bra på att kommunicera, mingla, småprata och är glad på fester och andra sammanhang där det är mycket folk. Och vi kalla den lite asociala gärna för introvert. Men det kan vara helt fel…

Introvert och extrovert handlar inte om hur vi uppför oss, utan var vi hämtar energi (enligt Karl Jungs ursprungliga definition)! Sen är det inte sällan det sammanfaller med var man trivs, men inte alltid.

Det är detta som gör att vi missbedömer våra, barn, elever, kollegor… Föräldrar försöker få skolan att förstå hur utmattande en vanlig skoldag är eller utflykter. Inte sällan får de svaret: Nejdå, hen var glad och aktiv hela tiden. Och hade så roligt!

Någon som verkar så glad på festen, utflykten, teaterbesöket, kick-offen, skoldagen, friluftsdagen… kanske egentligen inte alls orkar med den… det tar så mycket energi att det kommer att få konsekvenser. Man kan inte jobba eller vara i skolan nästa dag eller man orkar inte med alls under en längre period. Får en ny hemmasittar-period kanske. Utmattningen kan leda till glömska, irritation, frustration, aggression eller total passivitet…

Det här kan gälla introverta, men också barn, unga, vuxna med ADHD, Asperger, hypersensitiva, stressade, i sorg… Då kan det handla om att antingen alla intryck åker rakt in osorterade och ofiltrerade, eller att vissa saker upplevs så starkt att det nästan är ohanterligt.

Så vi måste komma ihåg att energitjuven kan finnas där man trivs, eller ser ut att trivas, som bäst! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till För den introverte kan energitjuven finnas där man trivs, eller ser ut att trivas! Men det får konsekvenser.

  1. Karin skriver:

    Som normalstörd och introvert person känner jag igen mig starkt. Har just börjat på nytt jobb och ALLT nytt som i övrigt känns jättebra genererar nära på härdsmälta när arbetsdagen är slut. Jag kan knappt vänta till vardagens bestyr är överstökade och jag får gå och lägga mig och sova. Solen skiner, våren är som vackrast och jag har för avsikt att hålla min fysiska aktivitet igång. Just nu dessa dagar är det nog klokt att låta bli att tvinga mig till träning i någon större utsträckning.
    Jag som vuxen kan lära mig av detta, och försöka bidra till min omgivning, till medarbetare, till mina barn, till alla. Den här bloggen tar upp så bra saker, saker som jag klassar som allmänbildning – som inte alltid återfinns. Låt oss kämpa vidare!

  2. JK skriver:

    Precis så är det för mina prestationsprinsar. De är sociala och trevliga när de orkar, men klarar inte träffa någon sedan. Tyvärr blir deras behov inte sedda p g a just detta. Horribelt att barn måste pressas till härdsmälta offentligt innan man som förälder blir trodd när man försöker beskriva barnens behov av anpassning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s