En introvert person kan vara festens kung eller partyprinsessa!

Prestationsprinsen har en fantastisk social förmåga. Men det står ju introvert i rubriken… Jo, det kanske han är. Eller inte. Vem vet. Det är inte alltid så lätt att veta av någons beteende!

Han hör till dem som har en ganska bra social förmåga. Man behöver inte ha en diagnos för att vara klumpig social och inte de motsatta heller…  (Tänk på den…)

De gånger han bestämmer sig för att delta i en fest eller middag så fattar ingen att han är introvert och på spektrumet. Han kan dra historier, berättar fängslande anekdoter från skola, jobbet, resor,  eller kul grejer han läst/hört/sett på sajter på internet och inte minst genom att göra ordvitsar genom att vrida och vända på de ord som dyker upp under middagen, så han gör succé!

Han håller sig helt utanför mellan  sina glansstunder. Kanske till och med lämnar sällskapet en stund.

Han är inte bara prestationsprins, han är partyprins också. Men han tar gärna bilen till festen. Och han dricker inte alkohol. Då, när orken tryter, kan han smita iväg och komma hem snabbt. Hemma varvar han ner med något som är förutsägbart till exempel dataspelet LOL eller favorit-TV-serien Game of Thrones. Sen lägger han sig och efter en fest sover han oftast sådär en 15-16 timmar. Och det dröjer länge innan han ger sig in i sociala sammanhang igen. Att vara introvert behöver inte alls betyda att man är ointresserad eller obegåvad socialt, det handlar om att det tar energi och att man hämtar och laddar energi i ensamhet eller i små sammanhang.

Så dagen efter är det en vanlig dag som gäller. Gärna helt ensam. Den vanliga dagen med dess vanliga, mer eller mindre uttalade schema som skapar struktur och förutsägbarhet. En skön dag.

Han säger nej om någon vill ha med honom ut på något närmsta dagarna, kanske längre. Han blir väldigt illa berörd om de då kallar honom tråkig. Han behöver bara mycket tid föra att få komma igen. Få hämta kraft. Få fylla på batterierna.

Respekt för det! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En introvert person kan vara festens kung eller partyprinsessa!

 1. Ninna skriver:

  Reblogga detta på All for the fun of it och kommenterade:
  Jag har märkt när jag läser om hur det är att vara introvert, att det är väldigt likt hur det kan vara att vara Asperger.
  Och då kan man undra: var går gränserna egentligen?
  Då tänker jag inte enbart på vad gäller asperger kontra introvert eller diagnos kontra icke-diagnos, utan i så många andra situationer också.

  Liksom när man som ADHD (jag) försöker beskriva vad det kan vara frågan om får höra ”jamen sån är ju jag också men jag har ingen diagnos!” (outtalat: ”minsann!”)
  Ofta också detta uttalande i ett tonfall som säger att man själv bara inbillar sig, eller försöker göra sig märkvärdig, eller bara försöker hitta ursäkter för att slippa göra vissa saker.

  Det finns så mycket okunnighet, förutfattade meningar och även fördomar här i världen. Tyvärr!
  Lyckligtvis finns också motsatsen, så det gäller att ta tag i det och försöka sprida information så mycket som möjligt.
  Tack för att du fortsätter att skriva om Prestationsprinsen!

 2. Karin Mattsson-Coll skriver:

  Det verkar som prestationsprinsen har hittat egna strategier som fungerar just för honom. Förstår mycket väl att han behöver vila ordentligt efter en sådan uppladdning och urladdning. Tycker prestationsprinsen om att gå på party, kan han tänka sig att tacka nej någon gång? Det är en rättighet som alla har! Finns det någon partyprinsessa med i bilden? Heder åt prestationsprinsen som har en sund syn på alkohol! Där är han en verklig förebild!

  Karin i Karlskrona

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.