Respektera andra, vi är alla annorlunda! Alla kan inte skärpa sig, men du som dömer kan.

Jag är kritiskt till mängden diagnoser, men absolut inte till diagnoser i sig. Jag vill kämpa för alla med diagnoser: neuropsykiatriska funktionstillstånd, psykisk ohälsa, astma eller annan. Jag vill också kämpa för alla unika barn och vuxna, som har delar av det beteende som resulterar i diagnoser, en släng av. Det vill säga oss alla ur någon aspekt. För det är ju det unika som vi ibland hyllar så förutsättningslöst bland forskare, musiker, entreprenörer, idrottsmän… och ibland suckar så djupt över.

Autismspektrumdiagnos kan man bara få om vardagen inte riktigt fungerar för en. Och det beror ju per definition en hel del på miljön man lever i. Den skapar du och jag. Funkar livet med ens oerhörda begåvning, oro, överskottsenergi, full fart, svårighet att komma igång och avsluta, stress eller whatever  så får man ju ingen diagnos. Och i gränsfallen beror det just på vilka miljöer vi skapar, hur du och jag uppträder.

Jag vill och kämpar för att fler ska få det att fungera i vardagen, på skola, jobb, träning, konferens, släktkalas… och därmed färre ska behöva en diagnos.

Autism, asperger, ADHD är tillgångar. Den som varit deprimerad har mycket att tillföra oss andra. Högsensitiva kan hjälpa oss andra medelmåttor till rätt vin, blanda fantastiska parfymer, bli oerhört skickliga kockar eller musiker. Den som har oerhörd intelligens, tänker annorlunda och kan fokusera kan rädda världen. Så fortsätter det. Vi ska ta vara på unika och annorlunda funktionsuppsättningar, idag tycker jag att vi problematiserar lite för snabbt… och ofta…

Jag tycker inte att barn och vuxna med diagnoser är ett problem eller borde skärpa sig. Inte heller de med en släng av eller ovanliga begåvningar som stör oss medelmåttor. Jag tycker att det är vi andra: du, jag, vi som är ett problem och borde skärpa oss.

För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, barn, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.