Det kan vara OK att ge upp. I alla fall just nu. Eller då. Men andra gånger ska vi andra se till att det går!

De flesta av oss har då och då känt att tillvaron är oss övermäktig. För en del är det ovanligt, eller händer under en period i livet. Men för andra, speciellt om man är lite extra fantastisk, lite extraordinär och har en unik funktionsuppsättning så drabbar det en regelbundet. På grund av funktionsuppsättningen, men kanske mest på grund av oss andra…

Därför måste vi förstå att en del saker och situationer är helt OK att den här personen i vår närhet aldrig kommer att klara av eller kunna hantera. Vi i omgivningen är bara naiva om vi tror att de ska göra det och uppföra sig som oss med mer ordinär funktionsuppsättning.

Medan en del saker är OK att bara klara ibland. Det går inte alltid. Men en bra dag, under rätt förutsättningar, bland rätt människor. Vissa dagar funkar samma sak inte alls. Men andra fungerar det. Eller skulle kunna. Om vi andra mer genomsnittliga förstår och accepterar att det väldigt mycket hänger på oss.
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Det kan vara OK att ge upp. I alla fall just nu. Eller då. Men andra gånger ska vi andra se till att det går!

 1. J K skriver:

  Som förälder får man verkligen ha fingertoppskänsla när det gäller gränssättning för prestationsprinsar. Från omgivningen får man höra: ”De ska inte få sin vilja igenom och slippa undan.” Men ibland är det så att saker inte går och det är inte fråga om vilja. Sedan får man jobba lite extra som vuxen, när det är gränser som ska hållas när förmågan finns.

  • thekatgyl skriver:

   Man måste dansa med och känna in ”nu går det, nu går det inte, nu går det, nu går det inte” och på så sätt jobbar man sig sakteligen framåt. Att ”bita i det sura äpplet” eller att ”ta tjuren vid hornen” är ju vad man hela tiden arbetar med men att ha det som en konstant då händer absolut ingenting.

 2. thekatgyl skriver:

  Helst idag 😉

 3. thekatgyl skriver:

  Tack för kloka ord som dimper ner precis när man behöver dem som mest. Att ständigt behöva påminna en skola, månad efter månad, om det du säger blir extra tungt när skolan visar hur den förstått vad man sagt genom att skicka ett mail och säga att man måste ”pressa och markera” för sitt barn att orka skolan lika mycket varje dag så går kraften ur en. Att i samma mail läsa att man måste lära sitt barn att ta ”ta tjuren vid hornen”, ja, då sitter man helt villrådig och undrar hur man någonsin ska få skolan att förstå att jorden är inte platt.

  • Det finns mycket kunskap att sprida. Fakta och förståelse… Förstår inte att så många skolor inte kommit längre. Förstår inte att inte fler lärare förstår att barn kommer med olika funktionsuppsättningar och har rätt att bli bemötta därefter. Men en dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s