Funktionsuppsättning är ett så mycket bättre ord än funktionsnedsättning. Vi måste ta vara på det bra. Alla är bra.

Vi måste sprida förståelse och kunskap om att med varje unik funktionsuppsättning, kanske en neuropsykiatrisk diagnos, kommer så mycket bra. Det finns en annan sida av alla ”brister” vi ser och påtalar.

Många på autismspektrumet behöver struktur, förutsägbarhet, ställtid, reträttplatser osv. Men för för de flesta räcker inte det. De måste också få erkännande och utlopp för just sina fantastiska, extraordinära funktioner. Och vi måste ibland hjälpa till att hitta dessa. Ibland framstår de tydligt som en sångröst, fantastisk logisk förmåga, unik smak- och doftförmåga, … Men ibland finns de bara där inne och skapar en så otrolig frustration eftersom de känner sina förmågor, men inte kan använda dem!

  • Att ha uppmärksamhetsproblem är förstås också att lägga märke till mycket, helheter, detaljer, samspel, sammanhang som vi andra missar. En talang i många sammanhang…
  • Att gråta, skratta, ge upp, då vi andra biter ihop av sociala skäl, är egentligen inget annat än brutal ärlighet mot sig själv och sina känslor.
  • Att så intensivt uppleva känslor, att ha så mycket empati att det går rakt in i hjärtat och man upplever samma känsla (pga så kallad spegling, vilket försvinner då vi växer upp för de flesta) kan ge ohanterlig smärta men också förståelse för mycket som går oss andra förbi.
  • Att vara högsensitiv och känna smaker som ingen annan, kan uppfattas som pjåskigt. Speciellt när man tycker mat smakar illa. Men kan göra en till mästerkock eller vinkännare…

Men det kan också vara egenskaper som inte alls har en baksida. Baksidan är bara att funktionsuppsättningar som till exempel Asperger, orsakar ohanterliga svårigheter i ”vårt” samhälle. Så mycket svårigheter att man inte kan gå till skolan eller universitetet trots att man är en matematisk begåvning utan like. Förstå att det skapar frustration! Eller om man har absolut gehör, älskar att spela piano men inte kan uppträda inför folk. Lagar helt fantastisk mat, men inte vågar bjuda någon eller kanske inte ens bjuda hem någon…

Vi måste hjälpa de som hittat sina fantastiska förmågor att våga använda dem. För då växer de. Och hjälpa andra att våga hitta de extraordinära delarna av sin funktionsuppsättning.
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Funktionsuppsättning är ett så mycket bättre ord än funktionsnedsättning. Vi måste ta vara på det bra. Alla är bra.

  1. Ping: Onormal eller ovanlig? | minalma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s