Syskon, bror eller syster, till någon med diagnos eller funktionsnedsättning

En dag satte sig Drottningen och Prestationsprinsens lillebror, Lillprinsen, i bilen. Drottningen skulle skjutsa Lillprinsen till fäktningen. Hon tyckte om de här stunderna. Det var bara de två. De hann prata lite och inte sällan kom det fram något som Lillprinsen funderade över. Lillprinsen brukade också se ut att må gott.

Det var så skönt för Drottningen att ha tid att svara honom i lugn o ro utan syskonen. Det är inte alltid så lätt eftersom Prestationsprinsen tar mycket tålamod, plats och energi. Inte bara för Drottningen och hennes man, utan även för syskonen. Och förståelse. Förståelse från syskonen att det som kallas rättvist, kan vara väldigt orättvist om den ska anpassas efter var och ens behov och förutsättningar.

Mamma, sa Lillprinsen. Vet du vad? Nej, sa Drottningen. Jag är både lillebror och storebror! Vad menar du, sa Drottningen. Hon förstod nog vad han menade, men fortsatte, du är ju fem år yngre än storprinsen och tre år yngre än Prestationsprinsen. Mmm, men när man är lillebror till en Prestationsprins måste man ofta vara storebror ändå…

Drottningens hjärta slog ett extra slag. En tår rullade nerför kinden. Och hon visste faktiskt inte om hon var glad, ledsen, stolt, förtvivlad eller bara berörd. Men det kändes… bra.

Det finns många småsyskon som får vara storebröder och storasystrar. Vi vet sällan vilka de är. Men de kämpar, för sina syskons skull, ja. för allas skull!

Om skolfrånvaro och kommuner
Prestationsprinsenoch skolors arbete med den

Lansering av ny rapport och kostnadsfritt
seminarium den 13 sept. Anmälan och mer info.

Nästa omgång kurs och nätverk Professionella i samverkan för hemmasittare startar 29 september. Intensivkurs 20-21 oktober.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Familjeliv, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Syskon, bror eller syster, till någon med diagnos eller funktionsnedsättning

 1. supermamsen skriver:

  Precis så är det!
  Min 11-åring får ofta vara storasyskon åt min 14-åring med ASD.
  Min 11-åring har uttryckt att det är jobbigt att anpassa sig hela tiden. Jag kan förstå det….
  😕
  Tack för en fin skildring!

 2. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

  Det är inte bara barn och ungdomar själva som drabbas då skolan eller livet inte riktigt fungerar, det är föräldrar, släktingar och syskon. Dessa underbara syskon som får anpassa och stå tillbaka, men de gör det för att de förstår. De blir fantastiska medmänniskor med åren. Men till ett pris…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s