Släpp alla måsten och krav på söndagar, det kan underlätta för alla barn, speciellt de med adhd, asperger, autism…

Söndagar kan vara tuffa. måndagen med alla sina krav är nära. Varför lägger vi så ofta på ännu mer jobbigt på söndagar? Tycker du att ditt barn eller ungdom är extra struligt på söndagar? Förstår han eller hon inte vitsen med det som ska göras?

Kanske behövs energin till annat!

Många av oss har söndagsrutiner som innebär familjeutflykt eller släktmiddag, plocka i ordning sitt rum, lägga in tvätt och bad eller dusch. Packa ryggsäck. Gå igenom veckans läxor och prov. Och mycket annat!

Packa ryggsäcken på fredagar. Gå igenom nästa vecka på torsdagar. Duscha veckodagar. Städa rummet den dagen ditt barn eller ungdom slutar tidigt. Bjud in folk den dag det passar ditt barn bäst. Olika för alla.

Mitt mycket bestämda råd till föräldrar till barn med söndagsproblem eller ångest är att skippa det här klassiska med på söndagar fyllda av krav. Om ditt barn tycker det är jobbigt. Det där är vuxentänk, att få ordning inför veckan… För de här ungarna är det nog jobbigt att förbereda sig mentalt för måndagen. 

Så byt ut er fixarsöndag till sköna söndagsstunder. Fyll dagen med det som ger ditt barn och därmed er familj energi och styrka. Glada stunder, mindre tjat… Satsa på det som bygger! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Familjeliv, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, pojkkrisen. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Släpp alla måsten och krav på söndagar, det kan underlätta för alla barn, speciellt de med adhd, asperger, autism…

 1. RymdMamman skriver:

  Tänk att en del tycker duscha är det mest avslappnande som finns, medan andra blir helt förbi av trötthet. Hos oss har sonen slutat duscha på söndagar sen något år tillbaka. Lördagar passar bättre, eller eventuellt en vardag beroende på hur mycket som händer. Söndagsdusch innebar oftast att måndagen tillbringades hemma eftersom sonen var uttröttad av flera timmars laddande och förberedelser, lock, pock och sen själva duschen… Om den blev av… Men ibland kan det bli enkelt och kul, till exempel att börja duscha med kläderna på eller bara ha en ficklampa som ljuskälla. När han var mindre blev det biltvätt med leksaksbilar. Just nu fungerar det att hålla föreläsning för mig om detaljer i något favoritspel. Man får försöka vara kreativ 😉
  Aktiviteter blir på lördagarna (inte alla förstås) så att söndagen kan användas till återhämtning.
  I lördags var vi och åt julbord; litet bord i lugnaste hörnet var bokat, läsning och godis medfördes. Vad som smakade? En bunt tunnbröd, fruktsoda och skumtomtar. Helt ok för oss, vi var glada att allt gick bra och att allt prat och stolsskrapande inte ledde till något sammanbrott den här gången! Och så har vi något bra att påminna om sen, inte minst viktigt för självkänslan att lyfta fram det som lyckas!

 2. J K skriver:

  Återigen funderar jag på om vi är avlyssnade eftersom Du skriver precis till oss i vår familj! Satte mig just ner för att andas ut efter en och en timmes gråt och bråk om duschning, och ändå klarade min prestationsprins inte av att gå in i duschen utan ligger ledsen och inte särskilt väldoftande i sängen. Om inte den här bloggen fanns som beskriver vår verklighet skulle jag inte ha någon som bekräftade att vår verklighet faktiskt inte är så konstig. Normalisering gör livssituationen mer hanterbar. Tack för tipsen: Ingen mer duschning på söndagar!

  • Härligt! Det är inget konstigt det här. vi är bara så inkörda på massan måsten. Men det här är en del av deras fantastiska kreativitet. De tänker annorlunda. Ser andra måsten. vill andra saker. Fantastiska saker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s