Hur en övermäktig tillvaro begränsar, till exempel till bara ett fåtal maträtter.

Fortsätter på temat kost, mat, ätstörningar… Idag om att bara kunna äta ett fåtal maträtter. Vilket är vanligt för personer på autismspektrumet, men också för många andra t.ex. stressade och oroliga.

När livet är en övermäktig så vill man begränsa det mesta till kända aktiviteter och upplevelser. Det är inte så kul med överraskningar och att testa nytt. Vardagen är tillräcklig. Man begränsar sig. På gott och på ont.

Övermäktigt liv gör en inte nyfikenFör oss normalstörda kan det handla om perioder i livet, det har hänt något som gör livet svårt. För andra, med diagnoser, kronisk sjukdom eller kanske bara en släng av, så kan livet regelbundet vara övermäktigt. Är man högsensitiv så är det hela tiden för mycket att bearbeta. Är man då riktigt begåvad vad gäller smak och lukt, så påverkar det relationen till mat. Och så är det för många, bland annat för många med asperger och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, eller uppsättningar, som jag väljer att kalla det…

Då kanske det inte är så konstigt att ditt barn, din vän, din grannes barn, ditt brorsbarn, barndomsvän, mans kollega inte äter allt. De är kanske inte bara är pjåskiga och bortskämda.

Tänk på hur livet var någon period i ditt liv då allt bara kändes för mycket. Sprang du på varje fest, umgicks du med många, testade du många nya recept, kastade du dig ut i livet, bytte du jobb eller antog andra utmaningar? För en del är detta svåra liv maten…

Så växla mellan de tre rätter ditt barn accepterar. Förmodligen kommer antalet accepterade rätter att växa om du inte gör en stor grej av det. Och gör det inte det så är väl det OK? Hur har du det själv med frukosten? Äter du samma sak varje dag eller hittar du på nytt varje morgon? Bestämmer du vad dina barn ska ha på mackan eller får de välja? Så varför inte få välja middagsmat?

Och om din gäst har svårt med maten, liten eller stor. Så är det kanske inte i en ny miljö, bland andra människor som det är lättast att testa nytt. Låt dem kämpa hemma och hjälp dem genom din middag, genom alla andra intryck och nyheter som är fullt tillräckliga, kanske till och med övermäktiga… För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Hur en övermäktig tillvaro begränsar, till exempel till bara ett fåtal maträtter.

 1. thekatgyl skriver:

  Jag har tidigare nämnt hur världen krympte till storlek av en garderob och om kampen att öppna den igen. Världen i en garderob innebar även menyn och nu återkommer jag för att infria mitt löfte om att dela med mig av fler tricks (givetvis måste man pröva sig fram så se tipset som en inspiration till att hitta just det som passar ditt barn). Det bygger i alla fall på grundläggande principer kring att skapa lust och motivation genom lek. Eftersom lek även innebär överraskningar och lite spänning så finns även detta moment inkluderat i tricket.

  1. Ta reda på vad ditt barn är intresserat av. Spelar ditt barn något spel där karaktärerna äter en viss rätt så börja där. Kanske man sett en film eller läst en bok, så funderar man vad för mat man äter i den världen, osv. För egen del började med Assasins Creed som utspelar sig i Italien (men det föregicks givetvis av flera test innan vi hittade rätt).

  2. Inlevelse. Börja fantisera och spåna kring denna värld. När äter de, vad äter de, hur gör de med mat, vem äter vad, vad äter hjälten, osv.

  3. Ta nätet till hjälp eller en kokbok. För egen del blev det en kokbok med italiensk mat.

  4. Lekens spänning och med hjälp av inlevelsen sätter man upp regler för leken/spelet. För vår del blev det att blunda och blint bläddra i boken med löftet, regeln, att det man pekar på måste man äta.

  5. Resultatet kan bli kittlande läskigt och hysteriskt men eftersom spelets regler måste följas och vi leker att vi är italienare precis som hjälten i Assasins Creed så är det bara att hugga i. Försöka hitta ingredienserna. I samförstånd bryta reglerna och fuska när det blir för svårt eller för äckligt och hitta ett alternativ.

  6. När allt är klart och man har avsmakat maten gör man en analys kring hjälten och hur synd det måste vara för Ezio i Assasins Creed att behöva äta den maten, osv. Men man upptäcker även saker som faktiskt smakade riktigt gott och kan läggas till menyn.

  Har fler tips men hoppas att detta kan ge lite inspiration att hitta just den form som passar din prinsessa eller prins att få en meny som i sitt omfång skulle till och med kunna platsa på en restaurang.

  Bon apetit!

  PS Skrivet i all hast så fråga om något är otydligt.

 2. Malin skriver:

  Jag är nog allt en riktig prestationprinsessa. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s