Introvert och extrovert, det handlar om var man får energi, inte var man trivs…

Prestationsprinsen kan kommunicera och underhålla. Han kan läsa av sällskapet och följa samtalet på ett bra sätt. Men det tar på krafterna. Men det här är nog något vare sig han eller hans vänner och släktingar fullt ut medvetna om.

Genom att under middagen dra historier, berätta roliga saker som hänt honom på jobbet, han sett på TV, läst/hört/sett på sajter på internet, saker som hänt inom familjen och inte minst genom att roliga historier och ordvitsar, så gör han succé! Så vilar han sig och håller sig helt utanför mellan sina glansstunder. Kanske till och med lämnar sällskapet en stund.

Han är inte bara prestationsprins, han är partyprins också. Men han tar gärna bilen till festen. Och han dricker inte alkohol. Då, när orken tryter, kan han smita iväg och snabbt komma hem. Då varvar han ner med något som är förutsägbart till exempel dataspelet Minecraft eller favorit-TV-serien Scrubs. Sen lägger han sig. och efter en fest sover han oftast sådär en 15-16 timmar.

Och dagen efter är det en vanlig dag som gäller. Den vanliga dagen med dess vanliga, mer eller mindre uttalade, schema som skapar struktur och förutsägbarhet. Oboy med ost och skinkmacka till frukost. Sen lite TV eller kanske orkar han läsa lite tidning eller bok, sen brukar det vara dags för lunch. Så den vanliga promenaden, alltid exakt samma runda och sen sätter han sig vid datorn. En skön dag.

Och han blir väldigt ledsen om någon ringer och kallar honom tråkig när han inte vill hänga med på bio. Han behöver sin vanliga dag för att komma igen. För att ladda energi i ensamhet eller med familjen. För nästa dag är det måndag och veckan med alla sina utmaningar ska hanteras.

Vad beror detta på? Ja, ett beteende kan ha flera orsaker. Det skulle kunna vara ett behov av förutsägbarhet och struktur, kanske på grund av en neuropsykiatrisk funktionsuppsättning. Genom att ta ledarrollen och kontrollen så vet han vad som kommer att hända.

Men det kan också vara så att han är extremt introvert. Va! han är ju hur social som helst? Jo, visserligen men introvert innebär att man laddar energi i små sammanhang, kanske till och med i ensamhet. Extrovert är det motsatta, man finner energi tillsammans med andra. I större sammanhang.

I vardagen har jag märkt att i ofta glömmer vad introvert och extrovert står för. Vi säger att någon är extrovert därför att den är social, utåtriktad, bra på att kommunicera, mingla, småprata och är glad på fester och andra sammanhang där det är mycket folk. Och vi kalla den lite asociala gärna för introvert. För att den ser ut att inte bemästra situationer med mycket folk… Och det är alltså fel… Introvert och extrovert handlar inte om hur vi uppför oss, utan var vi hämtar energi! Sen är det inte sällan det sammanfaller var man trivs, men det är när det inte gör det som vi missbedömer våra, barn, elever, kollegor…

Så någon som verkar så glad på festen, utflykten, teaterbesöket, kick-offen, skoldagen… kanske egentligen inte alls orkar med den… det tar så mycket energi att det kommer att få konsekvenser. Man kan inte jobba eller vara i skolan nästa dag eller man orkar inte med under en längre period. Utmattning leder till glömska, irritation, frustration, aggression eller total passivitet…

Så vi måste komma ihåg att energitjuven kan finnas där man trivs, eller ser ut att trivas, som bäst! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Introvert och extrovert, det handlar om var man får energi, inte var man trivs…

  1. J K skriver:

    Tack än en gång för att Du beskriver mina prestationsprinsars verklighet. Senast igår fick jag frågan: ”Ställer Du inga krav på barnen?”, när jag lät dem spela Minecraft. Jag kände mig som en dålig förälder, fast jag visste att gårdagens besök på vårdcentralen som gick så jättebra, måste återhämtas från, och kraft samlas för morgondagens möte med rektorn (där prinsen helt säkert kommer ge ett intryck av att inte ha några svårigheter alls). Jag önskar mina prinsar fick träffa någon i samhället som begriper sig på dem, men där vi bor verkar det inte finnas. De ska ”störas”, ”utmanas”, och ”ställas krav på”. Fast de har så stora krav på sig själva att det räcker med det.

  2. Malin skriver:

    Du är så klok, vilken ahaupplevelse jag fick nu. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.