Hemmasittare, nyttiga länkar om vägen tillbaka till skolan, lite tankar för att stoppa långvarig skolfrånvaro och skolvägran.

skolbyggnadSkolan är en allmän tillgång. Den är till för alla. Det finns en rätt till utbildning. Men…

Det är tufft att gå i skolan! På många sätt. Det är vardagen för många. För en del genom hårt arbete i skolan, eller hårt arbete för att ta sig till skolan, eller hårt arbete för att hantera skolsituationen som egentligen är för krävande och tröttande…

Men sen har vi de som inte lyckats med skolan. där den blivit just för krävande och tröttande. Övermäktig som jag brukar säga…

Hemmasittarna kämpar varje dag. Det är varken skönt eller roligt att vara hemma då alla andra är iväg och igång. Misslyckandet smackar till dem i ansiktet varje morgon. Inte så konstigt att de tappar balansen och ramlar tillbaka ner i sömnen och drömmarna….

Så även för dem kan det vara skönt att terminen snart är över, kanske finns krafterna efter lovet att gå tillbaka. Då är det ju en nystart för alla.

Men då krävs det att alla vuxna kring eleven arbetar åt samma håll! Så de här sista veckorna borde varenda skola, rektor och mentor prioritera hemmasittarna. Ställ upp på möten, använd er kreativitet, googla, läs, använd alla kompetens på nätet och det utvidgade kollegiet på till exempel twitter. Läs på!

Det hela kan väl sammanfattas i att det inte handlar om skolplikt, inte om att utgå från skolans behov av att ha alla elever på plats, fysiskt!  Utan för att få elever tillbaka så måste eleven känna att någon på skolan bryr sig om att hen kommer tillbaka. En relation att lita på. Och välj då den person som står eleven närmast, inte den som har tid över.. Som eleven kommer att möta, inte den som har tid… Utgå från elevens situation och framförallt intressen. Jobba inte på känsla och ad hoc, utan gör en kartläggning och en bra plan, tillsammans. Och det kommer att ta tid! Jämför arbetsträning efter till exempel utbrändhet…

Elevens föräldrar kan ofta mer om sitt barn än du som pedagog. Visa ödmjukhet för föräldrar som kämpar! De är sällan slappa vuxna som styrs av sitt barn. Utan hårt kämpande som gått ner i arbetstid, lagt 1000-tals timmar på möten, kört till och från skolan, läst på, ringt samtal, coachat, stöttat och kämpat…. respekt!
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull! 

PrestationsprinsenTerminskurs start 23 feb 2017
i Stockholm om
Hemmasittande och
Problematisk skolfrånvaro

Info och anmälan.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hemmasittare, nyttiga länkar om vägen tillbaka till skolan, lite tankar för att stoppa långvarig skolfrånvaro och skolvägran.

 1. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

  Efter Hemmasittardagen och eftersom det är maj har jag uppdaterat det här inlägget lite.

 2. Robert Palmér skriver:

  Hej Prestationsprinsen och Prestationsprinsens följare.
  Till min stora glädje ser jag att frågan kring hemmasittare uppmärksammas alltmer av både myndigheter och skola samt att flera lovande projekt och utbildningssatsningar både för att samla och sprida information är igång. På Nordens Välfärdscenters kunskapsbank,http://www.kunskapsbanken.org/, finns länkar till ett par modeller upplagda, frågan kommer debatteras på Almedalsveckan, UR kör en serie kring DropOuts m.m.
  Som representant för behandlingsprogrammet HSP som det står att läsa om högre upp på sidan känner jag hopp inför framtiden och vill förmedla det till er alla, vet att många av er sitter i en tuff sits.

 3. Metra skriver:

  @JK Beträffande KBT är min erfarenhet att den inte går att tillämpa i ett kaos när inget fungerar som det ska. Alla delar måste fungera och läget vara stabilt för att förstå vad som är hönan eller fjädern. Tex om inte skola fungerar, osv, så blir det fullständigt absurt att barnet ska få KBT. För vad då? För att stå ut med en skola som inte sköter sitt uppdrag? För att stå ut med mobbning? För att stå ut med kränkningar och exkludering? Socionomerna vid BUP som jag kom i kontakt med hade ett års KBT utbildning. De personerna gjorde mer skada än nytta. Ett års utbildning i KBT är lika illa som att man går en tre dagars kurs i första hjälpen och sedan tror man kan jobba som ambulansförare. Jag tror på pedagogik. Där hittar man många bra svar och lösningar. Titta på föreläsningar med Ross Greene (http://www.livesinthebalance.org/plan-b-0). Kanske du hittar svar där.

 4. JK skriver:

  Respekt – det vore trevligt istället för ständigt ifrågasättande! Man har känslan av att skolan skulle tycka det var mycket bekvämare om man som förälder var lite mindre engagerad. Sedan är det träffsäker beskrivning av det här med fysisk närvaro. Det spelar ingen roll om barnet mår bra eller lär sig något, bara det vistas i klassrummet, då är skolan nöjd.
  Har sedan en fundering kring om det verkligen är vettigt med KBT som behandlingsmetod för hemmasittare med svårigheter inom autismspektrumet? KBT är i ropet och en bra metod för behandling av kortvarig ångestproblematik. Förmodligen ingen som läser det här som vet något kring detta, men i min värld är en behandlingsmetod som bygger på kopplingen mellan känsla, tanke och handling inte tillämpbar på dem som har svårt både med känslor, och med att generalisera sina handlingar från en situation till en annan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s