Panikproblemen i skolan är borta! Hyllning till en fantastisk elevassistent till en prestationsprins som behöver särskilt stöd. Rätt stöd…

Elevassistent…  resurs… Den här prestationsprinsen är i stort behov av särskilt stöd och förutom anpassningar kring schema, kommunikation, uppgifter etc. någon som har tid, en assistent. Eller elevassistent som det heter formellt. Eller ett ”hjälpjag” som det heter för att förklara vad det är. Eller assistent som det kanske sägs till vardags. Ibland estra resurs eller resursperson (vilket hemskt opersonligt ord!) Någon som stöttar att rätt böcker kommer fram, att koncentrationen riktas på skolarbetet (inte bänkkamraternas kiv eller regnet mot rutan), att Prestationsprinsen går raka vägen till slöjden m.m. Prestationsprinsen går i en alldeles fantastiskt välfungerande friskola för elever som behöver lite extra. Alltså inte en skola någon som startat för vinst, utan av någon som brinner för sitt kall…

Drottningen tar fram mousserande! Hon är så glad. Det är nu ett år sedan skolan anställde Mona som assistent. Som är fantastisk! Nu firar de ett år med henne. Det är i och för sig Prestationsprinsen sjunde assistent på 2,5 år. Ja, det är inget konstigt. De flesta assistenter är någon som är släkt eller vän till någon i skolpersonalen och inte har något för sig för tillfället, de är alltså på väg vidare redan då de kommer. Outbildade och på väg…

För prestationsprinsen har det varit: Rektorns brorsdotter (ointresserad, en knapp termin), en pensionerad personalchef (toppen!, en dryg termin), biträdande rektorns son (handfallen, en termin), spanska frökens dotter (bra, men bara 2 mån), spanska frökens dotters polare (katastrof, 3 mån), en kompis till en annan elevs assistent (ointresserad, ett par månader)…

Men nu! En underbar Mona, hon är mamma och har egen erfarenhet av barn. Hon är en före detta kommunikationschef som även arbetat med personalfrågor. Nu har hon valt att göra något annat ett par år, göra något viktigare som hon själv säger. Hon arbetar deltid som elevassistent och resten för att förverkliga egna drömmar. Hon är lugn och trygg, sådant smittar! Hon förstår Prestationsprinsen och hans problem. Hon är proaktiv och tar hand om, följer upp och ser till att skolan tar lärdom när det inte gått bra. Hon är hans skyddsmur och hans påhejare. Hon gör sig förstådd, hon förstår och hon förmår. Både vad gäller Prestationsprinsen och kollegorna. Hon har trots sin brist på pedagogisk utbildning en underbar pedagogisk förmåga. Hon är rak. Hon är klok.

Drottningen lutar glaset och häller upp champagne även i det andra glaset. Hon och maken skålar. De är så in i hjärteroten glada och nöjda, efter alla år av total katastrof, paniksituationer och hårt arbete njuter det dagligen av att ha fått en fungerande vardag. Annorlunda vardag från de flesta familjer. Men den är hanterbar och oftast förutsägbar. Och det är en gudagåva för en förälder som tidigare inte haft en aning om arbetsdagen kommer att kunna genomföras, vad mobilen ska ringa om för katastrofer, hur fruktlösa skolmöten ska kunna skapa någon lösning och den gnagande oron över om barnet ska kunna ta sig igenom skoldagen. Men, men det kan nog bara den som varit där förstå fullt ut.

För de goda exemplen, för alla som kämpar, för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Familjeliv, Föräldraskap, friskola, friskoleföretag, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Panikproblemen i skolan är borta! Hyllning till en fantastisk elevassistent till en prestationsprins som behöver särskilt stöd. Rätt stöd…

 1. RymdMamman skriver:

  En bra elevassistent är värd sin vikt i guld! På gamla (låg- och mellanstadie) skolan kämpade vi för att sonen skulle få assistent men möttes av alla möjliga mer eller mindre konstiga motargument. Nu i sexan på högstadieskolan har han en underbar assistent som han känner sig trygg med, hon har lärt känna honom, läser hans kroppsspråk, hittar på nya knep när de gamla har slutat fungera, äter lunch tillsammans – är det viktigaste som hänt honom i skolan på länge!

 2. eva skriver:

  Ja jag skulle ha varit lycklig om min son fått nån hjälp när han var yngre, men det var innan han fick sin diagnos så han blev bara betraktad som besvärlig. Och vi hade aldrig hört talas om asperger. Nu är han vuxen och hur gör man? Han är hur smart som helst men behöver bli påmind om tex att borsta tänderna. Och hur gör man det när det är en vuxen lättkränkt person?

 3. Christina skriver:

  Känns igen. Här firar vi också. Vår prins började i en liten undervisningsgrupp i maj med fantastiska lärare. Prinsen och vi föräldrar känner oss trygga och lugna varje dag nu. Allt är förutsägbart, förberett, schemalagt, planerat, strukturerat och positivt. Som bonus äter nu prinsen lunch vilket han sällan gjorde förr. Hoppas Mona stannar kvar.

  • Tack, härligt att höra, det är så många som kämpar. Jag vill skriva om dem så att fler förstår hur tungt det är. Men är lika förtvivlad som, kanske inte glad, men känner ett stöd i att det jag skriver känns igen i kommentarerna jag får. Att jag kan få färre att känna sig helt ensamma i sin situation. Men vi måste ju även lyfta de goda exemplen som de här. Så din kommentar gör mig genuint glad, och kanske kan dessa exempel ge förtröstan till några av de familjer som kämpar. Kämpar hårt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.