Halloweenfest och stillsamt allhelgonafirande, inte helt enkelt för alla, speciellt inte för asperger och andra med autismspektrum tillstånd, eller en släng av…

Halloween by PrestationsprinsenI helgen firas det Halloween och Alla helgons dag. Två helt olika högtider. Men vi svenskar sprider ut Halloween lite. Kanske var det utklädningsdag i skolan, kanske firades det redan i veckan. Om man är bjuden på Halloweenfest kan det vara riktigt svårt med utklädning och spökig, ”äcklig” mat.

Att klä ut sig är ingen hit om man har problem med kläder från början. Vill man att allt ska vara mjukt, invant och utan kliande lappar, så kan man ju lätt föreställa sig hur det är att ha en plastmask för ansiktet, syntethår som hänger i ansiktet, hatt eller annorlunda kläder som smiter åt, hänger eller kliar… Men skippa att klä ut er, eller ta svarta mjukisbyxor och en svart tröja och låt ungen vara en läskig natt?

Om man inte gillar konstig mat och med det menar typ gryta (många ingredienser), exotiskt kryddad (och då räknas curry som exotisk), mystisk konsistens (polenta, risotto, gröt…), sa kan man ju lätt föreställa sig hur det är att äta rödmaskspagetti (rödfärgad spagetti), dricka giftig sprite (grön färgad) och kakor som ser ut som rödsprängda ögon… Kan man kanske tänka på det om vi ordnar en fest? Lite vanliga chips och cola i ett hörn?

Dessutom är det mycket folk, trångt, högljutt, varmt, sociala krav (dansa, prata, leka… beroende på ålder). Så varför tror vi att det ska fungera för alla? Varför tror vi att vårt käcka ”det kommer att bli så kuuuul!” tar bort allt detta jobbiga?

En del ska istället på släktaktiviteter, träffa släkten, besöka gravar och åta middag. Börjar med släkten, i varje familj eller släkt finns det lite spänningar och relationer som inte löper smärtfritt.  Och vilka ungar känner av känslor och får dessa speglade rakt in i hjärtat och hjärnan? Just det, våra NPF:isar! Och många andra. Kanske därför svägerskan är så ”jobbig”?

Om man har svårt att hantera känslor och meningen med livet, hur enkelt är det då att hantera gravar och döden? Måste alla följa med till kyrkogården? Nej.

Låt oss hjälpas åt att tänka på att vi alla är olika! En del älskar mycket släkt, vänner, människor… och nya rätter på middagsbordet, men en del gör det inte! En del av oss kan behöva mycket information för förutsägbarhet, ställtid, möjlighet till reträtt, samt lång återhämtningstid. Andra inte…

Så är det åt andra hållet. En del vill mycket. Mer än de förmår. De vill vara med, de vill gå på Halloweenkalas, åka till släkten, men hänger kanske inte riktigt med i det sociala och resonemanget, instruktionerna till hur man ska klä ut sig eller leken! Hjälp till att skapa struktur och förutsägbarhet.Och de som vill mer än de förmår behöver också reträttplatser, för orken kan ta slut abrupt! Eller så klarar man festen eller släktträffen, men behöver sova i två dygn och efter det bara sitta vid datorn i ett till. Ordna då den återhämtningstiden åt dem.

Vi måste försöka låta var och en, stor eller liten, få en fin fest och släktmiddag efter sin förmåga. Man kan behöva gå ifrån och vila. Eller få springa iväg och rasa av sig energin. Vi är alla olika. Vi måste stötta våra barn eller vår fru, eller vem det än må vara, när andra tycker att hon eller han har en trist attityd, tar för stor plats eller är slö. Eller när morfar blir irriterad att inte barnbarnet eller svärsonen sitter fint alla tre rätterna…
För våra älskade ungars skull, ja för allas skull!

Prestationsprinsen

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Halloweenfest och stillsamt allhelgonafirande, inte helt enkelt för alla, speciellt inte för asperger och andra med autismspektrum tillstånd, eller en släng av…

  1. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

    Högaktuellt!

  2. RymdMamman skriver:

    Så sant! Bus eller godis – det kan räcka med att bara få godis som man inte gillar för att det ska ta ett par dagar att återhämta sig. Eller gå med någon kompis som inte vill gå mellan husen på ett systematiskt sätt… Ledde till uppsagt kompisskap en gång… Är det mycket folk och pratigt när släkten samlas är tv:n på övervåningen en bra reträttplats, och att ställa fram ett litet bord att ha middagstallriken på är enkelt. Och vi förklarar att sonen måste faktiskt ha det så här.

    • Ja, en del av oss är lite fyrkantiga av naturen, ibland kallas det diagnos, ibland inflexibilitet, men varför ska man inte få vara det om det gör livet enklare? Du verkar ha förstått din son bra och kämpar på och sprider kunskap genom att förklara hur din som behöver. tack för dina tankar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s