Det är smart att inte försöka, då misslyckas man ju inte. Om effektiva strategier.

Det vi normalstörda kan uppleva som oerhört irrationellt kan upplevas som oerhört rationellt av en som tänker annorlunda. Och om vi bara anstränger oss. Notera om vi anstränger oss, kan vi förstå detta. Det är vi som kan om vi vill.

Men Prestationsprinsen, du har ju inte börjat med mattetalen. Va, har du inte räknat ett enda tal fast genomgången slutade för en kvart sen. Kom igen nu. Så säger fröken.

Eftersom Prestationsprinsen inte fattat eller kanske hört ett dyft av vad fröken sa på matte genomgången, så är det ingen idé att börja räkna. Han kommer att köra fast. Eller om han är en liten begåvad prestationsprins, kanske räkna på sitt eget sätt eller i huvudet (det går ju fortare och svaret får ju fröken ändå, det är väl ändå det som räknas?) Och då blir det bara jobbigt. Bättre att vila huvudet på bänken… Så slipper man räkna om eller skriva hur man tänkte…

Men Prestationsprinsen, har du inte ätit upp än. Bussen går om en kvart. Va, har du inte ens gått upp än! Kom igen nu. Så säger Drottningen.

Eftersom Prestationsprinsen inte orkar med skolan. Så varför gå dit. Han ligger kvar och skolvägrar. Han är ju ändå bara ett problem för alla lärarna. Tycker dom. Egentligen är det ju lärarna som är problemet, de bara tjatar om onödiga saker. Och man måste tänka som alla andra och göra som alla andra istället för att göra saker snabbt och smart. Och så är det massa tråkigt och onödigt som ska göras hela tiden. Och förklarar man det för dom och hur man skulle kunna göra istället, så blir dom bara arga eller suckar. Det är egentligen värst. Suckandet. Och att dom inte försöker förstå, han är övertygad att dom kan om dom bara ville och försökte. Fast det är så dom säger till honom… Ja, lärare är bra konstiga!

Dessa prestationsprinsar har fullständigt rationella och effektiva lösningar på sina problem. Det stora problemet är bara att det är långsiktigt dåligt för dem själva att skippa skolan och även för Sverige. Vi behöver de annorlunda tänkande för att lyckas med allt vi drömmer om kreativitet, entreprenörskap, initiativtagare… Men det är vi som måste rycka upp oss och lösa detta stora problem. Vi behöver nördarna, geeksen, de annorlunda tänkarna… med eller utan diagnoser eller en släng av…

Om vi alla förstod mer av hur barn och unga som tänker annorlunda (och kanske gör annorlunda med sina tics, står för nära eller konstiga kläder) ser på världen, så skulle vi kanske förstå att försöka förstå dem istället för att se deras sätt som fel, omständligt eller jobbigt. Eller kanske till och med en del av oss ser det som störande. Kanske deras sätt att tänka och förklara skulle hjälpa andra i klassen, gruppen, på avdelningen i klubben… att fatta. Det är kanske inte de som behöver hjälp att fatta utan vi som behöver deras alternativa tänkande och lösningsförmågor. Så i så fall skulle vi alla vinna på att inkludera de annorlunda tänkarna, ja varför inte beundra?… För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det är smart att inte försöka, då misslyckas man ju inte. Om effektiva strategier.

  1. RymdMamman skriver:

    Håller med fullständigt!

  2. Ninna skriver:

    Reblogged this on i Ord och Bild and commented:
    Och här håller ju en aspieslingad adehåde med till 200 %!
    /Ninna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s