Skolk, ett anklagande ord. Vi kan påverka och förändra genom våra ordval. Bojkotta skolk då ordet används fel!

Jag skrev på twitter och facebook häromdagen att jag vill uppmana alla att använda det anklagande ordet skolk försiktigt. Jag vill därför också peppa oss alla att varje gång skolk används inte använda ordet själv! Skolk för mig är busfrånvaro, inte människoöden…

Kan vi kanske säga till exempel:

Busfrånvaro (röka, handla godis, se friidrotts VM …)
Frånvaro på grund av kränkande behandling
Frånvaro på grund av bristande särskilt stöd
Frånvaro på grund av ….
Långtidsfrånvaro

Hemmasittare tycker jag är ett ord vi kan använda, men det är inte bra. Det ska vi kombinera med långtidsfrånvaro pga …. Hemmasittare talar iofs tydligt om vad personen ifråga gör. Men det verkar ju som barnet eller ungdomen valt och vill sitta hemma, vilket förstås ingen vill eller väljer om inte omständigheterna är totalt åt skogen och livs- eller skolsituationen totalt övermäktig! Något vi vuxna är aktivt ansvariga för att förändra.

Skolvägran, säger ju att barnet eller ungdomen vägrar skola, det talar ju också tydligt om vad personen ifråga gör. Men även här hoppas jag att vi kan kombinera det med frånvaro pga …. Det är förstås en orimlig livssituation, kanske skolsituation, som orsakar vägran att delta. Det är vi vuxna som utsätter eleven för något, som är orsak till vägran.

Frånvarorapportering och betygsnoteringar hjälper ”vanliga” ungar att inte välja busfrånvaro. För resten är ett samtal till mamma eller pappa eller en notering det minsta problemet i det kaos som förmodligen råder. Låt oss tänka till så vi inte använder ord som lägger skuld och ansvar på ungarna. Så kanske vi sakta kan få fler skolor, lärare, föräldrar, ja alla vuxna att inse sin del i situationen. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Två länkar tidigare inlägg med tips och fakta om skolk och skolfrånvaro och vad som gäller, en bra artikel i Lärarnas Nyheter.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, ledarskap, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.