Prestationsprins på bryggan med storkusinerna. ”Svårt” med det sociala samspelet på ett underbart sätt!

Favorit i repris: Solen skiner. Vattnet är blått och kluckar mot stenarna under bryggan. Storkusinerna, som kan simma, hoppar från bryggan, simmar och skojar. Bredvid står Prestationsprinsens storebror i badbyxor med simpuffarna och skulle vilja vara med… men han är lite försiktig. En alldeles underbar sommardag alltså.

Då kommer Prestationsprinsen själv farande, brunbränd, solblekt hår, skrubbsår på knän och armbågar, och neonfärgad flytväst. Som alltid på bryggan, för här händer det saker och det händer att det ramlas i. Mycket händer runt honom, samtidigt som han inte gillar när det händer för mycket runt honom…  Det är inte så lätt för andra att förstå. Än. Många år senare ska det visa sig att han får en NPF-diagnos.

Tillbaka till bryggan. Han har inte koll på några sociala spelregler. Att han skulle vara för liten. Eller att storebror kanske simmar för dåligt. Eller att alla kanske inte får vara med.

Han springer längst ut på bryggan och skriker: Vem av er kommer först till bojen, jag tar tid (han har ingen klocka förstås, men det behövs ju inte). Storkusinerna simmar allt vad de orkar. Rickard kommer först. ”Rickard vann, ropar Prestationsprinsen. Nu ska ni simma till badstranden och Erik ska vara med” (Prestationsprinsens storebror som inte vågade tidigare). Sagt och gjort. Alla tre simmar på.

Så är leken igång. De har hur kul som helst. Alla får vara med. Bara av sig själv. Ingen frågade ”får jag vara med och leka”… Och Prestationsprinsen dirigerar glatt och utan översitteri från bryggan.

Så visst är funktionsnedsättning ett väldigt dåligt ord? ”Funktionsskillnader” eller ”olika funktionsuppsättningar” är bättre sätt att se det. Det finns många exempel där världen blir en bättre plats tack vara udda funktionsuppsättningar. Låt oss värdesätta dem. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Prestationsprins på bryggan med storkusinerna. ”Svårt” med det sociala samspelet på ett underbart sätt!

 1. Ninna skriver:

  Underbart läsa det här! 😀
  Kan man inte säga till exempel: Vi är alla olika, men alla har vi en plats där vi platsar och kommer till vår rätt!
  Okej! Lite för långt. 🙂

 2. Sanna skriver:

  Ja, låt oss värdesätta dem!
  Alla kan ju inte ha superkrafter, för då hade det inte varit superkrafter. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s