Det är inte OK att lärare inte har utbildning för att ta hand om ett par elever i varje klass.

Det borde vara obligatoriskt att läsa specialpedagogik och om neuropsykiatriska funktionsuppsättningar (NPF) i den grundläggande lärarutbildningen.

Och gärna obligatoriskt med NPF för att bli specialpedagog också.

Det är vansinne att vi utbildar pedagoger som inte har kompetens att ta hand om ett par elever i varje klass. Dessutom är det de elever som är i störst behov av kvalificerat stöd. Istället sätter vi (i bästa fall)  in outbildade elevassistenter till dem…

Lärare måste kunna möta alla elever vi vet att de kommer att möta. Även våra älskade ungar med ADHD, Aspergers, autism, oro, stress, pirr i benen, pirr i hela kroppen, enorm associationsförmåga, superspontana, urkreativa … för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Det är inte OK att lärare inte har utbildning för att ta hand om ett par elever i varje klass.

 1. cornelia skriver:

  Hej!
  Jag har precis läst specialpedagogik som en del av de obligatoriska kurserna för lärare. Så det ÄR obligatoriskt i lärarutbildningen, men vad som kan ifrågasättas är istället kvaliteten på undervisningen. Vi hade t ex en föreläsare som hänvisade till Wikipedia och KI’s hemsida samt visade amatörfilmer från youtube på sin föreläsning om ADHD, Aspergers och tourettes, etc. Ändå delar lärarutbildningen byggnad med psykologerna. Vi frågade våra lärare på kursen varför vi inte kunde få en föreläsning av en psykolog och fick till svar att det tyvärr saknades resurser. När jag och någon ur klassen gick på och sa att det ju är extremt viktigt att ha kunskap om dessa saker fick vi till svar att ”ni ska ändå inte ställa några diagnoser”. Självklart inte! Men! Min syster, som läser till läkare och läste om neuropsykiatri ungefär samtidigt som jag, berättade att på alla deras föreläsningar poängterades att i princip alla utredningar av barn sker efter att SKOLAN slagit larm… Visst blir man trött!?

  • Tack för rättelsen Cornelia. Undrar om det är obligatoriskt överallt? Får väl ta mig tid att ringa runt lite.

   Men också stort tack för din ärliga feedback! Det är skrämmande. Ja, det är ofta i skolan det inte fungerar först. Det kan i gränsfallen då bero mer på skolan än eleven… Med små medel och lite mer kunskap skulle skolan funka för fler.
   Och de som verkligen har neuropsykiatrisk funktionsuppsättning skulle få mer hjälp tidigare.
   Så all heder till er som kämpade! Om ni inte läst den här så rekommenderar jag den skarpt! http://www.hejlskov.se/bokpb.html

   Och skicka dina kurskamrater till Prestationsprinsen och mina tips; https://prestationsprinsen.wordpress.com/?s=Tips&submit=Sök

 2. Susanne Eriksson skriver:

  Så sant som det är skrivet!!!! Min son har ADHD, lättare variant, han har haft två onödigt tuffa år i skolan just pga att läraren inte har haft någon som helst kunskap eller vilja att ta emot information. Det tog mig nästan ett helt läsår att få extra läxböcker hemma!!!! Den minsta kunskap hos läraren gör en ofantligt stor skillnad för våra barn. Det är under ALL kritik att det inte finns några som helst krav på att verksamma lärare ska genomgå någon form av utbildning!

  • Tack för din kommentar Susanne. Tråkigt att det funkat dåligt för din son. Jag blir verkligen genuint ledsen för hur din son bemöts!
   Samtidigt är jag så tacksam för att du berättar, era bekräftelser förstärker mitt/vårt? budskap. Tack!

 3. Ninna skriver:

  Ja tänk om det ändå vore så. I skolan och i världen i övrigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s