Exkludering i dess bästa form! IUP och åtgärdsprogram för Prestationsprinsen

Et gott exempel som detta behöver lyftas fram, speciellt om det krisar bland majaktiviteterna och åtgärdsprogram är aktuellt för några av er.

I dag är Drottningen lycklig, så lycklig som bara en som varit riktigt bedrövad över något, kan bli då det äntligen fungerar.

Den här Prestationsprinsens skola förstår och förmår. Förstår hans svårigheter och hans behov och som förmår ge det särskilda stöd han har rätt till. Han har bytt från en oförstående kommunal skola till en friskola specialiserad på elever som behöver särskilt stöd. Han trivs. Har fått förtroendet för skolan tillbaka. Men visst finns det fortfarande uppförsbackar!

Nu sitter Drottningen med en IUP, individuell utvecklingsplan, i sin hand. Den innehåller hur Prestationsprinsen ska få stöd för utvecklingen mot målen och ska följas upp på nästa utvecklingssamtal. Hon och hennes man har dessutom varit med och tagit fram ett åtgärdsprogram redan innan utvecklingssamtalet. Den innehåller hur det särskilda stöd han har behov av ska utformas. Allt för att han ska få den undervisning han har rätt till med hjälp av lite anpassningar. Åtgärsdsprogrammet följs upp kontinuerligt.

Åtgärdsprogrammet innehåller tydliga mål och svar på vad är problemet, konkret vad ska vi göra, vem som har ansvar och vem som gör vad, när det ska följas upp och vara klart. Dessutom kom dokumentet fram genom bra samarbete mellan skola och föräldrar. Eftersom det togs fram i mars, tänkte man igenom hela terminens behov av stöd och där ingick förstås stöd och anpassningar i maj, alla roliga aktiviteters månad.

Prestationsprinsen verkar också lycklig, det känns som han fått förståelse i stället för ”du måste skärpa dig” bannor. Nu känner han att han också ska göra sitt bästa för att visa att han vill. Det har han velat hela tiden, men när ingen förstår varför det är jobbigt och ingen hjälper honom, ja, då går liksom orken, hoppet och lusten även ur en Prestationsprins…

Ja, med rätt förutsättningar kan det fungera så mycket bättre för både elev och skola. Ibland behövs det inte så mycket. Att det enkla, så ofta, ska behöva vara så svårt.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Exkludering i dess bästa form! IUP och åtgärdsprogram för Prestationsprinsen

 1. Sitter på skolriksdag och tänker på Leo Razzaks (http://www.leorazzak.com/) råd till skolan; se barnen, lyssna på dem och framförallt, tyck om dem!

  • Ja Stefan, det där tror jag också på. Det finns ju både forskning och en massa erfarenhet av att en förtroendefull, ömsesidigt respektfull relation till om så bara en enda vuxen i skolan gör stor skillnad!
   Skrämmande att inte alla elever har det så….

 2. jensitos skriver:

  Lter fint! Svrigheten med IUP r vl att de inte anvnds, plockas fram nr det r dags fr nsta samtal och prickas av d. Om inte ngon verkligen tar tag i det. All lycka!

 3. Ninna skriver:

  Jag tycker det här är en väldigt bra blogg. Informativ och skriven på ett lättföretåeligt sätt. Jag pratar om den så fort det kommer ett lämpligt tillfälle, gudarna ska veta att det tyvärr inte går att prata med alla om det, och länkar till den så ofta jag kan. För det här du skriver om måste spridas. Och vem vet! Kanske rent av ”de där” så småningom börjar lyssna också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.