Barn och ungdomar har inte längre någon respekt för vuxna! Eller?

Skola_prestationsprinsenDet är inte sällan man hör det här uttrycket ”Barn har inte längre någon respekt för vuxna”. Men stämmer det?

Jag tycker Lars H Gustavsson formulerar sina tankar kring det uttrycket så bra i sin bok Elevhälsa börjar i klassrummet:

”Det är inte riktigt sant. Snarare gäller att barn inte längre har respekt för vuxna, bara för att de är vuxna. Barnet eller den unge kräver något mer. Den vuxne måste i varje ögonblick förtjäna sin auktoritet genom att helt enkelt visa en djupare förståelse och de bästa argumenten.”

Jag gillar det. Jag gillar att han skriver om att visa förståelse. Jag gillar att det handlar om att ha bra argument, fast man är vuxen. Att barn och unga kräver detta en sund utveckling. Om barn och ungdomar respekterar vuxna bara för att så handlar det nog faktiskt inte om respekt, utan något annat…

Respekt för stora och små. Stora för mindre och mindre för större – för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Många elever har en för stor eller ökande frånvaro. En del en mycket omfattande!
I september startar vår populära seminarieserie och nätverk om strukturerat närvaroarbete igen i Karlstad och Stockholm. 5 gånger under höstterminen, gästföreläsare, flippat klassrum, tillfälle att gå tillbaka och testa, mycket övningar och diskussioner. Info och anmälan.

Kursledare är Aggie Öhman, med lång erfarenhet av arbete med frånvaro och ökad närvaro. Hon har också bl.a. en av grundarna till Temadagen om problematisk frånvaro (Hemmasittardagen) som dragit fulla hus varje år sen den gick igång 2014. Aggie är författare till rapporten Skolans tomma stolar och har skrivit flera debattartiklar om skolfrånvaro. 

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Lärare, ledarskap, Samhälle, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.