Utmaningar innebär helt olika saker för olika människor. Om att resa, ha semester och pröva nytt i lagom doser.

 

imagesDrottningen sitter som så ofta  över en kopp te. Idag har hon sällskap av en väninna. Klara. De resonerar om hur de ska lägga upp sina semestrar och ledigheter.

Semesterplaneringen är  i full fart på jobbet, så då blir det så hemma också. Resor och boende ska bokas. om de ska iväg… I deras familj så måste det alltid finnas en trygg bas. Fasta punkter eller miljöer som Prestationsprinsen känner igen, där kan han vila för att sedan våga sig ut på annat mer utmanande.

Klara berättar att de funderar på att ta med ungarna på en öluff i Grekland. Alla får ta sin ryggsäck, kanske boka ett första hotell och sen bara se vart väder, vind och lust för dem.

Drottningen skrattar till, de har verkligen har olika förutsättningar. Att öluffa för vår familj skulle vara som att bestiga Mount Everest eller att resa iväg utan pengar på en jorden runt resa. Vi har helt andra utmaningar…

Men invänder Klara. det är ju så härligt när man är på en resa att få uppleva och sedan berätta om alla fantastiska äventyr, mysiga restauranger, nya maträtter och upplevelser. Det svetsar ju liksom ihop familjen. Att man får gemensamma minnen och upplevelser!

Jo, så är det ju. Vi svetsas också samman av att vara tillsammans. Men för oss kan utmaningen vara att alla, inklusive Prestationsprinsen, kommer ut till stranden. Den kända stranden närmast hotellet. Eller till restaurangen. Eller museumet.  Inte att öluffa och hitta nytt varje dag.

Klara förstår, men ändå inte. det är ju kul att vara med om en massa nytt och ha lite pirr i magen.

Precis, svarar Drottningen. Men ”en massa nytt” betyder helt olika saker för olika människor… För Prestationsprinsen är det mesta nytt och utmanande!

Klara funderar. Det gör hon igen då hon ska somna senare. Hon inser att hennes väninna har helt andra utmaningar i sin semesterplanering än hon har. Plötsligt inser hon också att hennes kollega Anders som åker till samma semesterort och hotell varje år, har sin favoritrestaurang i byn inte är en mespropp och tråkmåns. Han kanske är modig och beundransvärd. Och brorsans som som började bråka då de inte fick sova i friggeboden hos farmor och farfar som de alltid brukar… Eller Tant Klara som blev så ledsen då hennes fönsterbord var upptaget att hela middagen var förstörd, hon kunde inte äta… Och det kanske var därför Drottningen åkte till New York bara med dottern. Då kunde de springa och shoppa, se nytt, käka ute… insikterna och förståelsen växer. Hon blir väldigt glad över att ha Drottningen som vän och att få läras sig att se världen ur fler vinklar!

Drottningen ligger i sin säng och undrar vad hon egentligen fömedlade för bild till Klara. Det piper till i mobilen. Det är från Klara: Gonatt fina du, du får mig att se på världen och medmänniskor med nya ögon. Kram. Drottningen inser att hon nått fram. Hon skickar ett gonatt tillbaka.

Så för familjer med medlemmar som tänker och gör annorlunda, på grund av diagnoser som adhd, aspergers, släng av eller bara stressade, utmattade, ångestfyllda är MacDonalds och andra internationella matkedjor en tillgång på semestern. Liksom menyn på svenska och hotellkedjan med likadana rum över hela världen… Därför kan man mycket väl gå till samma restaurang varje kväll på resan. Därför kan man hyra en lägenhet med kök, så att man inte behöver gå ut och äta varje dag. Därför kan Prestationsprinsen få stanna hemma och äta sin favoritmat, medan resten av familjen går ut och äter (om Prestationsprinsen är trygg och nöjd med det). Därför kan en mobil eller annat att koncentrera sig på göra att man klarar bussresan till museumet. Det är inte viktigt att se stadsmiljön och stadens slott. Man får välja ibland. Slottet en dag. Bara åka buss och titta en annan… Därför kan man resa hela familjen ibland och de mer äventyrslystna ibland…

Trygghetsnarkomaner behöver en spark i baken ut ur den så kallade komfortzonen. Men vissa befinner sig väldigt långt bort från komfortzonen när vi andra fortfarande inte ens tycker att det händer något speciellt. Då kan en klassisk BigMac i känd miljö vara en välbehövlig paus. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Prestationsprinsen

Kurs & nätverk
Professionella i samverkan
för hemmasittare

Häng på! Nästa terminskurs för yrkesverksamma som möter problematisk frånvaro börjar den 13 september. Fem tillfällen under höstterminen, gästföreläsare, diskussioner, erfarenhetsutbyte. Anmälan och info

 

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, Skolan. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Utmaningar innebär helt olika saker för olika människor. Om att resa, ha semester och pröva nytt i lagom doser.

  1. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

    Inte bara maj är över oss med alla aktiviteter och utflykter. Vi ska planera semester och ledigheter så det blir skoj för alla också.

  2. anna skriver:

    bra skrivet (som vanligt). håller helt med. 🙂
    själv är jag en sån som helst äter på McDonald’s eller på sin höjd på sushiställen när jag är utomlands. jag älskar att resa och upptäcka nya städer och platser, men vissa saker måste bara vara likadana för att jag ska känna mig trygg. en av dem är just maten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.