Är skolan till för våra barn och ungdomar? Eller är den till för att producera ”det samhället” kräver? Och lyckas vi?

Det här är ett inlägg från oktober 2011, men det är aktuellt inte minst på grund av Socialdemokraternas idéer om skolplikt i gymnasiet. Ja, vad är skolan till för. Det kan man fundera på ett tag. Har vi en skola som är till för våra barn och ungdomar? Som ska hjälpa dem att utvecklas efter sina förmågor, funktionsuppsättningar och i viss mån intressen. Där allas förmågor tas till vara.

Eller ska skolan utifrån ”elevmaterialet” försöka skapa det politiker och andra tror att Sverige och samhället behöver? Hur sätts målen egentligen och vilka ska få undervisning för att nå de högsta betygen? Alla? Även de i kontinuerligt behov av särskilt stöd?

Hur vet vi vad Sverige bäst behöver? För att spetsa till det – en formstöpt elev som nått alla målen och med höga betyg. Som anpassar sig till systemet? Som givetvis kan vara både kreativ,driven och framåt på alla sätt. Ibland lite vingbruten på grund av för höga krav på sig själv. Eller den som har myror i ändan (med eller utan diagnos), når strålande, eller i alla fall resultat när den ”har lust” eller kanske egentligen då en pedagog lyckas i sitt uppdrag (med eller utan särskilt stöd), men där emellan ifrågasätter och når bara målen sådär? Eller inte alls…

Förmodligen behövs båda! Men kommer båda ur vårt nuvarande skolsystem med samma självförtroende? Forskningen visar i alla fall att den med goda betyg klarar sig bra mycket bättre i livet från psykisk ohälsa, ekonomiska problem, missbruk och kriminalitet…

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Funktionsnedsättningar, Lärare, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är skolan till för våra barn och ungdomar? Eller är den till för att producera ”det samhället” kräver? Och lyckas vi?

  1. Eva-lena Rodrigo skriver:

    Skolan behöver vara så intressant o bra att skolplikten inte behövs. jag menar det skall vara så trevligt att vara där att man inte behöver tvingas. En utopi men det är min önskan att det vore det vi skulle sträva efter. Att ha ett barn som ligger på golvet o skriker för att de inte vill o passar in i den mallen skolan ger det är inte roligt. Gymnasiet skall vara frivilligt för de som vill o så önskar tycker jag. Målet skulle vara självständiga o starka barn som kan uttrycka sina behov o som har gott självförtroende. Det viktigaste i dag är att stoppa utvecklingen av barn som får med sig en känsla av att vara misslyckade för att de inte passar in i systemet. Resurserna borde ligga på kunskap i bemötande o hur bemöta med respekt så att barnens självkänsla finns kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.