Det handlar inte om skolplikt, det handlar om skolans attityd och förmåga att motivera. Angående Socialdemokraternas idé om skolplikt i gymnasiet.

Socialdemokraterna vill göra gymnasiet obligatoriskt rapporterar Sveriges radio, Svenska Dagbladet, SVT med flera. Utökad skolplikt.

Jag är så trött på alla förpliktande, straffande åtgärder som ska få barn och ungdomar att klara skolan. Konsekvenstrappor, skolplikt, jakt på skolkare och nu tror socialdemokraterna att lösningen för att fler ska klara gymnasiet är att tvinga dit dem. Jo vars, de lovar att alla ska få stöd och resurser… som på grundskolan… hm. Och det funkar ju bara sådär om vi ska vara ärliga.

Jan Björklund sa något riktigt klokt: Det går inte att lagstifta fram studiemotivation. Och det har han rätt i…. Sen skulle man kunna använda det argumentet mot en del av hans egna idéer…

Nej strunta i om betyg eller ej, när man får ta en mobil eller ej, när man ska ha kvarsittning, om alla ska ha teoretisk behörighet eller ej och börja jobba med skolans attityd i första hand och resurser i andra hand. En mer kompetent lärarkår vad gäller barn och unga som fungerar annorlunda, med diagnoser eller släng av, med diagnossymtom, men kanske inte diagnos… Ungarna är desamma och har samma funktionsuppsättningar vilket system vi än ska klämma in dem i! Låt oss skapa en inkluderande skola helt enkelt, där alla får vara med och uppmärksammas för sina styrkor inte att de är ”problem”. Börja där istället för att ändra regler hit och dit. För våra älskade ungars skull, ja för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, barn, Lärare, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolplikt, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det handlar inte om skolplikt, det handlar om skolans attityd och förmåga att motivera. Angående Socialdemokraternas idé om skolplikt i gymnasiet.

 1. Helena Roth skriver:

  Visst är det så!
  Jag tycker det är fascinerande hur gymnasieelever ska TVINGAS in i ett system som de lämnar (eller aldrig kliver in i) för att de inte ser att det ger dem något, inte fyller någon funktion, inte gör att de mår bra och utvecklas.
  Istället för att då gå till botten med det och skapa den bästa gymnasieskolan som finns, dit eleverna vallfärdar för de inser själva att det är HÄR jag ges bäst möjlighet att växa och ta för mig i livet…. nä, då, vi gör det OBLIGATORISKT istället.
  Jamen, suck, alltså, hallå???
  Nä – fram för lärorätt snarare än skolplikt!
  #Skolvåren kommer – tillsammans bygger vi framtidens samhälle!
  /Helena, förändringsagent, drömfabrikör och medlem i Barnverkets samordningsgrupp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s