Repris:Tips till föräldrar och skolpersonal. Motivationshöjare, belöning, muta funkar jättebra vid asperger, adhd och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Nu ska lovets sköna ovanor bort och vardagens goda rutiner tillbaka. Inte så lätt. Ovanliga, fantastiska barn kräver ovanliga lösningar av fantastiska föräldrar och pedagoger! Här kommer en repris och några nya exempel på motivationshöjare, belöningar och mutor i några olika situationer:

Prestationsprinsen vill inte följa med för att köpa nya gympaskor. Men det är ju nästan middagsdags, ska vi ta en hamburgare när vi provat skorna kanske, prövar Drottningen. Genast får Prestationsprinsen både lust och ork.

Prestationsprinsen vill inte och förstår inte varför han ska räkna ett oändligt antal tal den här mattetimmen! Men om du visar mig att du förstått hur man gör, så behöver du bara räkna var tredje tal och veckans kluring, låter det bra, frågar läraren. Jo, Prestationsprinsen verkar bli en aning motiverad, men fortfarande mycket trött bara inför tanken… Nu vet jag, när du räknat hit får du ta rast, och sen när du räknat hit får du ta rast igen. Du kan gå ut i korridoren och hoppa hopprep i fem minuter (om yngre prins, kanske bara gå ut i korridoren om äldre). Tjoho, genast får Prestationsprinsen lust och ork!

Prestationsprinsen suckar. Vill inte gå till skolan alls. Det är gymnastik idag. Men du får ta med dig en liten flaska juice, jag har talat med fröken. Det är OK med henne. Så får du lite extra datatid ikväll. Genast får Prestationsprinsen ork och lust! Men när gymnastiken närmar sig skruvar sig Prestationsprinsen, han vill verkligen inte. Men då påminner fröken om juicen och säger dessutom att han kan få hjälpa till att dela ut bollarna. Han älskar att hjälpa till! Genast får Prestationsprinsen lust och ork.

Äldre prestationsprinsar kanske är mer intresserade av lite extra datatid, favoritmat eller andra förmåner, som att få komma hem senare på fredagen, ha ett LAN, gå och fika eller ta hem polarna/tjejkompisarna på videokväll. Är du förälder så är kanske kvalitetstid med dig som vuxen mer uppskattat än du anar. Även upp i tonåren? Se en film ihop! Be prestationsprinsen visa sina favoritbloggar eller favoritdataspel. Testa!

En del behöver snabba belöningar, här och nu. Andra kan kanske spara ihop till en belöning. Det gäller att känna sin prestationsprins där hemma eller sin prestationsprinsar i klassen/skolan!

Visst kommer Prestationsprinsen ändå att be dig dra åt skogen, svära, strunta i dig, börja gråta, vägra ibland, men förvånansvärt ofta fungerar det! Så klura ut vad de Prestationsprinsar du arbetar med eller den du har lyckan att ha i familjen, gillar och motiveras av. Och bjud sen på det i massor, både som lockbete och belöning!

För om du blir irriterad och ber en Prestationsprins att dra åt skogen, kanske inte bokstavligen, men det är det dina handlingar säger om du insisterar, kräver och kanske hotar med straff som kvarsittning eller rektorsbesök, så kommer du att lyckas ännu färre gånger… tänk på det. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Repris:Tips till föräldrar och skolpersonal. Motivationshöjare, belöning, muta funkar jättebra vid asperger, adhd och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

  1. Anna skriver:

    Åh, tror du på belöningar? Även om barnet inte har diagnos men vissa svårigheter inom npf-området?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s