Inför nyårsfesten eller kanske på. Utagerande pojke, som om killen inte försökte varna dig….

Ibland blir det bara tomt i Prestationsprinsens hjärna. Eller totalt fullt. Det är svårt att beskriva. Men det tar liksom bara stopp och slut.

Det är väldigt frustrerande. Normalt fungerar Prestationsprinsens hjärna bättre än de flesta. Han är snabb, associerar lätt, kommer ihåg, har inlevelseförmåga, kan uttrycka sig. Han har helt enkelt hög IQ.

När det tar Stopp & Slut blir det en svår konflikt mellan hans hjärna, rent fysiskt, och hans hjärta, eller kanske ”själ”, rent känslomässigt. Han har kapacitet, men förmår inte fortsätta. Eller är det kanske så att han egentligen förmår, men kapaciteten finns inte just då… Han vill, men kan inte. Det är en del i hans funktionsnedsättning eller om det kanske är en släng av. Ja, kanske bara ett lite annorlunda sätt att vara och tänka. Hur som helst, det är väldigt svårt att förstå för de som inte känner honom. Det är till och med svårt att förstå och hantera för de som känner honom väl.

Stopp & Slut kan komma i ett samtal rörande att gå och lägga sig, en lärare som anser att det är en ren provokation att han inte gör klart uppgifterna, en kamrat som för ingående och detaljerat redogör för sin klans anfall i Counter Strike kvällen innan eller föräldrarnas stressiga beteende inför nyårsfesten… Det kan vara en situation han inte är förberedd på, fullpackad tunnelbana, så blir det stopp i trafiken, mobilen fungerar inte och han vet inte hur kan ta sig hem eller en moster som är forcerad och nästan otrevlig i sin iver att fixa en trevlig nyårsfest… Han kan inte i den situationen tänka rationellt. Han förmår inte. Han har inte den kapaciteten. Stopp & Slut…

Då måste du ge Prestationsprinsen utrymme. Då måste du backa. Han kanske drar sig undan. Låt honom vara. Annars kommer ha förmodligen att väldigt tydligt tala om det för dig. ”Låt mig bara vara”, eventuellt ”Dra åt helvete” eller kanske ”Men håll käften, annars slår jag dig”.

Gissa om det är läge för en rationell dialog och resonemang? Med många ord? Gissa om det funkar att säga ”Skärp dig”, ”Inte ska du uppföra dig så där, du är ju en smart kille” eller ”Du HOTAR inte MIG!”? Tror du det funkar att ta tag i honom när du uttalar något av detta?

Nej, det är då det kan explodera för utagerande prestationsprinsar. Han försöker rent fysiskt skaffa sig utrymme genom att putta bort eller skrämma bort dig. Eller implodera för andra prestationsprinsar. Eller brista på annat sätt. tårar. förtvivlan. desperation.

Och säg inte att han inte försökte varna. Backa bara. Det kallas låg-affektivt bemötande.

Det finns bra böcker om detta bland annat ”Explosiva barn” av Ross W Greene och ”Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder” av Bo Hejlskov Elvén, som just talar mycket om låg-affektivt bemötande.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, psykisk ohälsa, Samhälle. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Inför nyårsfesten eller kanske på. Utagerande pojke, som om killen inte försökte varna dig….

 1. Pi skriver:

  Hej! Nyttig läsning. Jag undrar hur länge stoppet kan vara? Att energin tar slut kan det pågår i en månad? Funderar på vad kan jag som vän göra för att energin ska infinna sig igen?

  • Hej Pi. Finns inget bättre svar än ”så länge det behövs”.

   För någon kanske det behövs en liten stund i lugn o ro med något personen gillar att ha, titta på, röra eller kanske lyssna på. En del mår bra av en klapp, kram, men många gillar inte kroppskontakt!

   För någon kan det ta timmar, andra dagar, någon kanske veckor.

   Sova, många behöver sova upp mot 15 timmar….

   Det beror förstås också på vilken stressnivå personen var på från början och hur stressande den utlösande faktorn var.

   Det bästa är att tala med personen i fråga då det är lugnt och läge. Tala om hur man kan förhindra och lindra…

   Om stoppet varar i en månad. Då är det förmodligen tecken på att det inte är ett normal tillfälligt ”stopp, slut, återhämtning”. Då är det nog något som regelbundet inte fungerar i vardagen och behöver lösas så snart som möjligt!!! Men allt tar tid, lång tid…

 2. Aspergermamma skriver:

  Bra inlägg! Och det gäller i allra högsta grad även prestationsprinsar som växt upp och blivit vuxna. Jag vet en kille med ADHD som sa åt en polis att han behövde gå undan och lugna ner sig, och gick undan. Vad gjorde då polisen? Jo, följde efter, och klampade för nära in på killens utrymme. Och vad hände sen? Japp, killen slog polisen och fick nästan fängelse för det. Killen hade ju också förvarnat. Våra poliser behöver utbildning i detta, skulle jag tro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.