Tips för att förbereda inför julavslutningar, jul och nyår. En del vill ha det annorlunda, eller om det är du som vill ha det annorlunda ur en dels synvinkel…

Nu är det snart skolavslutning, jul och nyår – full fart och massor av skoj. Det här inlägget skrev jag i mellandagarna för två år sedan. Om allt det roliga och intensiva med julen och allt därtill. Men det lockar också fram det nervösa, oroliga, arga, ”bråkiga”, ”jag vill inte” och ”jag vägrar” hos barn och unga konstaterar Drottningen. Ja, även hos mormödrar, farbröder, lärare, chefer… Hon ser det runt omkring i släkten, på skolan, simavslutningen, glöggfesterna osv.

Vi gillar olika. En del vill ha det annorlunda, eller på ett annat sätt än du vill. Tänk på att du vill ha det annorlunda också, ur deras synvinkel…

Prestationsprinsen är glad för sina julklappar. Han är också glad för att mormor och morfar varit hos honom och familjen i jul. Lite tråkigt att kusinerna snöade bort och inte kunde komma.

Drottningen är ledsen att hennes bror och familj inte kom, men samtidigt glad, för det här blev ju faktiskt bättre för Prestationsprinsen.

Men det var en bra jul, tycker Prestationsprinsen. Han fick många klappar han önskat sig. Han och Drottningen hade kommit överens i förväg vad som var viktigt att vara med på och när det var OK att dra sig tillbaka. Han hade lyckats och Drottningen var glad. Han var nöjd. Alla var nöjda. Det blev lugnt och framförallt fungerade det för alla. Fast Morfar tyckte det var lite konstigt att ungen bara gick ifrån julbordet när alla hade så trevligt – pratade, sjöng, åt gott och berättade om gamla jular och tokigheter. Drottningen log mot Prestationsprinsen och sa bara: Gå iväg en stund du, du har varit jätteduktig. Här är ju full fart ändå. Så blinkade hon åt honom.

Hon funderade lite över att det som stärker, bygger upp och ger energi till en person kan vara precis det motsatta för en annan. Att vara hela släkten, massor av bus, högljutt, sena kvällar, ruckade mattider, vi tar det som det kommer, nej men vad kul kommer ni förbi… Dvs ingen struktur, ingen förutsägbarhet och inga ställtider. Det är jättejobbigt för många. Och att det kan vara så är totalt obegripligt för den som får energi och njuter av det.

Och när det är jobbigt är det lätt att barn och unga blir nervösa, oroliga, bråkiga, inte vill följa med, blir arga, stretar emot, gråter eller bara inte vill vara med, ligger kvar i sängen, stannar på rummet…

Vilken tur att vi är olika! Ge era barn, makar, släktingar och vänner som inte blir lika stärkta och förtjusta av julens underbara röra lite plats, ro och acceptans så de kan njuta av helgerna utan att känna pressen att vara med på allt.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, psykisk ohälsa, Samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s