Snö betyder försening och inställda bussar, tåg, spårvagnar och tunnelbanor. Hjälp en Prestationsprins vars struktur och förutsägbarhet försvann med snön…

Snökaoset ställer till det. Snö, snö, snö. Idag är det lugnare i Stockholm, men det virvlar på bra i andra delar av vårt avlånga land. Och allt som inte blev röjt och plogat igår… eller idag heller…. Den här reprisen borde jag lagt ut i går kanske…

Vi gillar alla att morgonrutinerna flyter på. Eller hur? Vi gör ungefär som vi brukar, i samma ordning, äter ungefär samma grejer och åker oftast samma väg till jobbet med samma färdmedel. För en del Prestationsprinsar med asperger eller autism eller annat neuropsykiatriskt funktionsnedsättning är detta en förutsättning för att ta sig till jobbet eller skolan. Att allt rullar på som vanligt alltså. Det är det för många av oss andra också. En del av oss vet om det, en del inte…

Prestationsprinsen har problem med oförutsedda förändringar, mycket folk, ibland samspel med andra människor, lite svårt att förstå instruktioner, extra känslig för sinnesintryck, svårt att förstå konsekvens av sin handling och därmed helt beroende av uppbyggda rutiner, så det är inte skoj med allt vad snökaos innebär!

En fullsatt buss innebär ont om syre, oro över om kommer jag att kunna komma fram till dörren, grannen luktar parfym eller äckligt, den verkar bli sen… En försenad buss innebär att man kan komma för sent, vad kommer att hända då, blir slöjdmagistern arg? Blir de vuxnas chef arg? Eller om bussen är inställd! En högtalarröst ger instruktioner om en ersättningsbuss! Vart skulle jag gå? Vi var ju flera hundra på tågen och här kommer en buss som tar en bråkdel… Kommer det fler bussar? Kommer jag att komma hem? Det är trångt! Vaddå resegaranti?

Ni förstår. För en del är det inte bara att tänka om. Hoppa på nästa buss, ställa sig i kön, förstå vart man ska gå, hoppa på ersättningsbussen eller ringa efter en taxi och utnyttja resegarantin. Det blir svårt eller så låser det sig helt och hållet.

Se dig om nästa gång det kör ihop sig i kollektivtrafiken. Du kanske kan göra en insats. Förklara var ersättningsbussen går, fråga om du kan hjälpa till, kanske bara tala lugnt med en orolig person, dela en taxi (bjuda på en taxi?), ta sällskap till en annan linje, helt enkelt förklara läget för någon som kanske inte riktigt förstått, med eller utan funktionsnedsättning…

Och du! Som lärare så tycker jag att du ska ha stort överseende med försenade , förvirrade och frustrerande elever. Det kommer att ta sig uttryck i försen ankomst, oro, förtvivlan, irritation och aggressivitet hos såväl dig som eleven! Ja, vi alla måste ha tålamod med medarbetare, kollegor, lärare… för våra älskade ungars skull. Ja, för allas skull.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, barn, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, neuropsykiatriskfunktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, Pirr, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Snö betyder försening och inställda bussar, tåg, spårvagnar och tunnelbanor. Hjälp en Prestationsprins vars struktur och förutsägbarhet försvann med snön…

  1. anna skriver:

    bra beskrivet! känner verkligen igen mig. onsdagens snökaos blev riktigt ångestfyllt då bussarna ut till mig slutade gå. vad skulle jag ta mig till? som tur var fick det hela ett gott slut, men ångesten på vägen var inte rolig.

    dock verkar det även finnas såna som njuter av detta. för min del ofattbart. min kollega var alldeles till sig av hur spännande det var med ”äventyr i vardagen”. människor är verkligen olika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.